Από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία άφησε στα πεδία της μάχης περισσότερα όπλα από όσα έχουν παραδώσει στο Κίεβο οι Δυτικές χώρες, αποκαλύπτει η Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία έγινε άθελά της ο κύριος προμηθευτής όπλων του ουκρανικού στρατού.

 

Διαβάστε επίσης: Δεν βλέπουν ρωσική προετοιμασία για πυρηνικό χτύπημα οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα που συλλέγει η ολλανδική υπηρεσία Oryx, η Ουκρανία έχει καταλάβει μέχρι σήμερα 460 ρωσικά άρματα μάχης, 92 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, 448 οχήματα μάχης πεζικού, 195 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 44 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων. Όλα αυτά είναι  περισσότερα από όσα έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία οι σύμμαχοί της.

Διαβάστε επίσης: Μπαίνουν στον πόλεμο οι ΗΠΑ αν η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των ρωσικών όπλων που έχουν περιέλθει στα χέρια των Ουκρανών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς δεν καταγράφονται όλα σε βίντεο και φωτογραφίες.  Εξάλλου, τα Δυτικά όπλα είναι πιο προηγμένα και πιο ακριβή από αυτά που αφήνουν στο πεδίο μετά την μάχη οι ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανοί επισκευάζουν ρωσικό τανκ στην περιοχή του Χαρκόβου (Reuters)

«Αυτά που καταλαμβάνουν είναι ένας συνδυασμός σύγχρονων όπλων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, και άλλων όπλων που η θέση τους είναι στα μουσεία» σχολίασε ο αναλυτής της Oryx Γιακούμπ Γιανόφσκι.

 

Διαβάστε επίσης: «Ο Πούτιν είναι ανόητος - Χάνουμε εδώ - Έγινα δολοφόνος»: Αποκαλυπτικά ηχητικά ντοκουμέντα από το μέτωπο

Όπλα των αντιπάλων έχει ωστόσο καταλάβει και η Ρωσία, κυρίως τις πρώτες μέρες του πολέμου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oryx, από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα περιήλθαν στα χέρια των Ρώσων 106 ουκρανικά άρματα μάχης, 15 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και 63 οχήματα πεζικού.

Στην πόλη Ιζιούμ της περιοχής του Χαρκόβου, από την οποία αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την ουκρανική αντεπίθεση, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να πάρει πιο σύγχρονα ρωσικά όπλα, γράφει η WSJ, ισχυριζόμενη ότι τώρα το Κίεβο έχει στα χέρια του ρωσικά άρματα μάχης Τ-90 και οχήματα BTR-82.

Δεκάδες ρωσικές νάρκες δίπλα σε κατεστραμμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού στο Ιζιούμ (Reuters)

O υποδιοικητής της ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού «Karpatskaya Setch» Αντρέι  Αντρέικο δήλωσε ότι οι δυνάμεις  στο Ιζιούμ κατάφεραν να καταλάβουν δέκα σύγχρονα άρματα μάχης Τ-80 και πέντε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα των 155mm «Giatsint».

«Έχουμε τόσα λάφυρα που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Αρχίσαμε σαν ταξιαρχία πεζικού και τώρα γίναμε μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία» δήλωσε ο Αντρέικο.

Από τις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Δύση έχει επανειλημμένα στείλει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BBC, μόνο οι ΗΠΑ έχουν στείλει υλικό αξίας 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις 4 Οκτωβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 625 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει  εκτοξευτήρες HIMARS, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί σημαντικό όπλο στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση επί ευρωπαϊκού εδάφους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από