Στο 10% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (11,8%, σε σύγκριση με 10,6% τον Αύγουστο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3%) έναντι 3,8% τον Αύγουστο.

Για τη Ελλάδα εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο θα διαμορφωθεί στο 12,1%.

Ρεκόρ 70 ετών στη Γερμανία

Χθες, η Γερμανία, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια. Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Η αύξηση αυτό είναι δε η μεγαλύτερη από την ημέρα που καθιερώθηκε το ευρώ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, καθώς έληξαν τα προσωρινά κυβερνητικά μέτρα και με την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται στην Ευρώπη.

Μόνο γεράκια στην ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός -ρεκόρ στην ευρωζώνη ενισχύει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) να συσφίξει ακόμα περισσότερο την νομισματική της πολιτική, με όλο και περισσότερα μέλη της να τάσσονται υπέρ μίας ακόμη μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης (1,25 ποσοστιαίες μονάδες) στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της και προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται προς το 10%.

«Η προτίμησή μου θα ήταν 75 μονάδες βάσης», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Σίμκους, στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο συνεδρίου στο Βίλνιους. «Καταλαβαίνω ότι πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι δύο επιλογές, αλλά η αύξηση κατά 50 μ.β. είναι το ελάχιστο», πρόσθεσε.

Συζητήσεις

Ο Λιθουανός διοικητής δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συζητήσεις το συντομότερο δυνατό για τη μείωση του ισολογισμού της, άποψη που υποστήριξε και ο Εσθονός ομόλογός του Madis Müller στην ίδια εκδήλωση.

Η μείωση του ισολογισμού θα μπορούσε να γίνει με τη μη επανεπένδυση των ποσών από τις λήξεις κάποιων ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της, με αξία πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Σεντένο και ο Ισπανός ομόλογός του, Pablo Hernandez de Cos, ήταν αντίθετοι στην ιδέα αυτή, φοβούμενοι ότι θα αποσταθεροποιούσε την αγορά ομολόγων.

«Η ποσοτική σύσφιξη θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά», δήλωσε ο ντε Κος σε ομιλία του στο Μπιλμπάο. «Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία εξομάλυνσης της πολιτικής σε μια εποχή κατά την οποία όλες οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτήν».

Ο ντε Κος είπε ότι τα μοντέλα δείχνουν ότι το τελικό ύψος που θα φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι χαμηλότερο από ό,τι αναμένουν τώρα οι αγορές.«Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, η διάμεση τιμή του τελικού επιτοκίου σε όλα τα μοντέλα είναι στο 2,25%- 2,50%», πρόσθεσε.

Σήμα για πολλαπλές αυξήσεις

Σήμα για πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου το συμβούλιο να βεβαιωθεί πως οι πληθωριστικές προοπτικές έχουν καταλαγιάσει και τα επίπεδα των τιμών έχουν επανέλθει κοντά στους στόχους.

Μιλώντας στο φόρουμ του Atlantic Council στην Φρανκφούρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε πως βασική αποστολή της Τράπεζας είναι η επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή ύφεση στη Γερμανία και ευρύτερα την Ευρωζώνη.

Πρωταρχικός στόχος η μείωση του πληθωρισμού

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, που είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στα επόμενα, πολλαπλά συμβούλια. Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ύφεση. Όμως ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και αυτό πρέπει να κάνουμε. Αν δεν το κάνουμε θα ζημιώσουμε την οικονομία ακόμη περισσότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ έχει ορίσει ως όριο ασφαλείας για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών το 2%, ήτοι πολύ κάτω από τα επίπεδα που «τρέχει» σήμερα ο πληθωρισμός. Μάλιστα, οι προβλέψεις θέλουν τον τιμάριθμο που ανακοινώνεται την Παρασκευή να δείξει νέο άλμα του δείκτη σε επίπεδα ρεκόρ, στο 9,7%!

Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, από το -0,5% στο 0,75%. Ωστόσο στα επίπεδα αυτά παραμένουν πολύ μακριά, πολύ κάτω, από τα ουδέτερα επίπεδα, όπως εξήγησε και η κυρία Λαγκάρντ. Αναλυτές τοποθετούν τα ουδέτερα επίπεδα μεταξύ του 1% και 2%.

Σε σημερινή συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, o Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν, προέβλεψε πως η ΕΚΤ θα φτάσει τα επιτόκια σε ουδέτερα επίπεδα μέχρι τα Χριστούγεννα, κάτι που προϋποθέτει στο μεταξύ ταχεία όσο και δυναμική αύξηση τους. Μίλησε δε, για αύξηση κατά 50 ή και 75 μονάδες βάσης κατά το επικείμενο συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Πηγή: ΟΤ