Σε ηλικία τεσσάρων ετών πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού, στα επτά χρόνια του γράφτηκε στο Ωδείο Lübeck και στα 11 του  χρόνια κράτησε το πρώτο του Stradivarius  χάρη στη γενναιοδωρία του τότε Γερμανού προέδρου Richard von Weizsäcker.

Οσο εντυπωσιακά και αν ακούγονται τα παραπάνω η πορεία του παγκοσμίου φήμης βιολονίστα Ντέιβιντ Γκάρετ δεν  ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Κατέκτησε την κορυφή της τέχνης του αφιερώνοντας ολόκληρη την ζωή του,  αφού όπως πολλές φορές έχει πει,  η δουλειά του τον απασχολεί είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Ο λόγος αυτή της αφοσίωσης για τον Γκάρετ δεν είναι η ίδια η  μουσική, αλλά η δημιουργικότητα. Ο γερμανός σουπερ σταρ,  master των crossovers , πριν από λίγο κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Αν ήξερες” αποκαλύπτοντας τις πολλές και δύσκολες μάχες που έδωσε για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Ο “διάβολος του βιολιού” όπως τον αποκαλούν έχει εργαστεί σκληρά. Τα παιδικά του χρόνια , όπως αποκαλύπτει στις σελίδες του βιβλίου,  σημαδεύτηκαν από πειθαρχία και καθημερινή δουλειά μαζί με τον πατέρα του.  Εκείνος πίστεψε στο ταλέντο του , τον ενθάρρυνε και  τον στήριξε για να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες του.

Σε μια απο τις συνεντεύξεις του μάλιστα ο Ντέιβιντ Γκάρετ δήλωσε ότι  “πίσω από κάθε ταλαντούχο παιδί κρύβεται ένας φιλόδοξος γονιός”.

Οπως και να έχει , από την ηλικία των δέκα ετών βρισκόταν ήδη στη σκηνή  και συνεργαζόταν  με τις μεγαλύτερες  ορχήστρες του κόσμου αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο: “το παίξιμο του αποδεικνύει ότι η μουσική είναι αθάνατη και η τέχνη αιώνιο”.

Η συνέχεια της πορεία του ήταν εντυπωσιακή αφού και ως έφηβος, έπαιξε όλα τα σημαντικά έργα της κλασικής μουσικής.  Στα είκοσί του o Γκάρετ  συνέχισε τις  σπουδές στη Νέα Υόρκη όπου έθεσε τα θεμέλια για ένα νέο είδος κλασικής μουσικής, το crossover. Συνδύασε την βιρτουόζικη ερμηνεία του βιολιού με την ποπ μουσική αποκτώντας χιλιάδες θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς μαέστρους στον κλασικό χώρο όπως οι Zubin Mehta, Christoph Eschenbach, Riccardo Chailly και Andrés Orozco-Estrada. Βραβεία , ηχογραφήσεις και συναυλίας σε κατάμεστα στάδια, όπως αυτή που έδωσε το 2012 μαζί με τον συμπατριώτη του Γιόνας Κάουφμαν στο Μόναχο στην εναρκτήρια εκδήλωση του τελικού του UEFA Champions League.

Ο διεθνής  σολίστας έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα εμφανιστεί με την ηλεκτρική του μπάντα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.  Ο ίδιος  λέει ότι έχει επισκεφτεί την Ελλάδα πάρα πολλές φορές  για να περάσει τις διακοπές του

»  όμως είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστώ στο Ηρώδειο και είναι γεγονός οτι νοιώθω ενθουσιασμένος. Πιστεύω ότι η μουσική μου ταιριάζει στο χώρο και θα αποζημιώσω τους θεατές».  Δύσκολα μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αφού ανήκει στους καλλιτέχνες εκείνους  που αναζητούν πάντα καινούργιες οπτικές στην τέχνη τους.  » Μου αρέσει πολύ να ακολουθώ νέες κατευθύνσεις στη μουσική. Βασίζομαι στην κλασική μουσική και προσπαθώ να βρίσκω κάθε φορά κάτι καινούργιο στην ερμηνεία, κάτι που μπορεί να μην έχει ξαναγίνει. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου». Ενα ακόμη χαρακτηριστικό στις εμφανίσεις του είναι η αλληλεπίδραση με το κοινό.   Οι ερμηνείες του έχουν πάρει τα εύσημα έγκριτων μουσικοκριτικών: “Μελωδικές, παθιασμένες, ειλικρινείς , εγκάρδιες” .  Ο Γκάρετ μέσα από τα  “Νέα” δίνει την δική του εξήγηση. » Επιθυμώ η μουσική, η ερμηνεία να δημιουργούν συναισθήματα. Να νοιώθουν ευτυχείς που βρίσκονται μαζί μας. Σαν ένα διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα . Και γιατί όχι να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν μαζί μας”.

Τι σημαίνει η Ελλάδα για εσάς;

«Η Ελλάδα έχει μια γοητεία.. Είναι η πιο αρχαία χώρα με τεράστια ιστορία, σπουδαίους φιλόσοφους, σημαντικούς καλλιτέχνες . Σέβομαι το τόπο σας., σέβομαι όλα όσα περιέχει η λέξη Ελλάδα. Είναι μεγάλη τιμή να βρεθώ στον τόπο σας και ειδικότερα στη σκηνή του Ηρωδείου».

INFO

Ηρώδειο, Παρασκευή , 16 Σεπτεμβρίου, στις 21.00