Η υποπαραλλαγή Κένταυρος του κοροναϊού είναι δύσκολο να επικρατήσει στην Ελλάδα εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως διευκρίνισε η εν λόγω υποπαραλλαγή έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία, ενώ σε χώρες που κυριαρχεί η Όμικρον 4-5, αν και εμφανίστηκε, δεν κυριάρχησε.

«Η παραλλαγή Κένταυρος είναι μια εξέλιξη της Όμικρον 2. Έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία. Στις υπόλοιπες χώρες που εμφανίστηκε δεν φαίνεται να επικρατεί, εκεί δηλαδή που κυριαρχεί η Όμικρον 4-5. Αντίθετα στην Ινδία δεν υπήρχε πολύ Όμικρον 4-5. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, την παρακολουθούμε. Μάλλον δεν θα επικρατήσει σε κάποια από τις χώρες που κυριάρχησε η Όμικρον 4-5», είπε ο καθηγητής μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σε αποκλιμάκωση

Για την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τρίτη συνεχή εβδομάδα αποκλιμάκωσης. «Τα κρούσματα μειώνονται όπως και οι εισαγωγές. πριν τρεις εβδομάδες είχαμε περίπου 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία και τώρα έχουμε 270. Ο συντελεστής μετάδοσης είναι στο 0,91. Πηγαίνουμε στην καθοδική φάση αυτού του κύματος», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σημείωσε δε πως το βασικό εργαλείο προστασίας από τον θάνατο είναι η 4η δόση ιδίως στους ηλικιωμένους και σε αυτόν τον τομέα όπως δήλωσε «δεν τα έχουμε πάει καλά και εκεί οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων».

Για τη μάσκα στα σχολεία

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πανδημία εκείνη την περίοδο. Πάντως ο ίδιος δεν θεωρεί όπως είπε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει καθολική χρήση της μάσκας: «Στις ΗΠΑ το CDC ανοίγει τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο στις περιοχές που υπάρχει υψηλό φορτίο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κι εδώ. Αν κάποια περιοχή εμφανίσει πάρα πολλά κρούσματα χρήσιμο θα ήταν να επανέλθει η μάσκα. Από την άλλη η καθολική χρήση μάσκας, αν τα επιδημιολογικά μέτρα το επιτρέπουν, δεν τη θεωρώ απαραίτητη», εξήγησε ο καθηγητής