Το όνομα επανήλθε στη βιτρίνα, ο ήλιος ήρθε κι αυτός ξανά στο προσκήνιο. Στο τελευταίο συνέδριο το πράσινο κυριαρχούσε – ενώ η έναρξή του έγινε με ένα βίντεο φόρο τιμής στην ιστορία του κόμματος. Μπορεί η σημερινή ηγεσία να επενδύει στην ανανέωση, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το brand ΠΑΣΟΚ θα σταματήσει να αξιοποιείται από τη Χαριλάου Τρικούπη. Στη δημοκρατική παράταξη, που γνωρίζουν τα σκαμπανεβάσματα που έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία, θεωρούν ότι η κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα ατού του κόμματος και θα την αναδείξουν όσο περισσότερο μπορούν, έστω συμβολικά. Κάτι τέτοιο θα γίνει και στις αρχές του Ιουλίου, με μια κίνηση που φέρει τη σφραγίδα του Νίκου Ανδρουλάκη ήδη από το 2018: την επίσημη ονοματοδοσία μιας αίθουσας στο Στρασβούργο, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου».

Πάει μια τετραετία από τότε που ο Ανδρουλάκης έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ. Οι επικείμενες ευρωεκλογές, όμως, και λίγο αργότερα η πανδημία, έφεραν και τις αντίστοιχες καθυστερήσεις. Ο Ανδρουλάκης όμως επέμεινε και μαζί με την επικεφαλής του S&D, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ, κατέθεσαν εκ νέου το αίτημα. Λίγο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, τον Νοέμβριο του 2021, το αίτημα έγινε δεκτό και σε λίγες εβδομάδες αναμένεται η επίσημη τελετή. «Μετά από προσπάθεια τριών ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας από τους σημαντικότερους προοδευτικούς ηγέτες της σύγχρονης Ευρώπης και αγωνίστηκε για την ενίσχυση της δημοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών», έλεγε τότε ο Ανδρουλάκης για την αίθουσα.

Η παρακαταθήκη

Και σε πολιτικό επίπεδο, η υπεράσπιση της παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί. Ενδεικτικά, στην ανακοίνωση της εξόδου της χώρας από την αυξημένη εποπτεία (με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ορίζει την αρχή της κρίσης το 2012), ο τομέας Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση θυμίζοντας πως «υπεύθυνη για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 2004-2009». Οσον αφορά τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, έχει γίνει ήδη αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή, όταν ο Μητσοτάκης τον ανέφερε θέλοντας να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα εθνικά. «Ο Ανδρέας κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος. Γιατί ολοένα και περισσότερο θα τον θυμούνται οι Ελληνες. Γιατί όταν θα απευθύνεστε σε εμάς, θα απευθύνεστε με σοβαρότητα και όχι υπό το βάρος των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων», ήταν τα λόγια του Κώστα Σκανδαλίδη.

Ιράτσε Γκαρσία Πέρες στα «ΝΕΑ»

«Περήφανοι που θα πάρει αυτό το όνομα»

Η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες (επικεφαλής ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) μίλησε στα «ΝΕΑ» για την αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου»: «Είμαστε πολύ περήφανοι που μια αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα πάρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Εγώ ως επικεφαλής της ευρωομάδας του S&D και ο Νίκος Ανδρουλάκης ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, το ζητήσαμε και επιτέλους θα γίνει. Χρειαζόμαστε περισσότερα προοδευτικά ονόματα στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να διατηρήσουμε τη μνήμη εκείνων των ηγετών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Ο Παπανδρέου τάχθηκε ενάντια στη δικτατορία και άνοιξε τον δρόμο της Ελλάδας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέτοιοι ιστορικοί ηγέτες μας υπενθυμίζουν ότι η ΕΕ είναι εκεί για να προστατεύσει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα και να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών μας».