Στη Γαλλία, η φωνή του Geoffroy Roux De Bezieux ακούγεται το ίδιο δυνατά στην πολιτική τάξη και στην κοινωνία. Ο πρόεδρος του κύριου συνδικάτου των εργοδοτών της Γαλλίας, του γαλλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων (MEDEF), ξέρει πώς να παρεμβαίνει για να προειδοποιεί για θέματα που απασχολούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, όπως ο πληθωρισμός. Ερχεται στην Αθήνα μαζί με μια αντιπροσωπεία 30 γάλλων επιχειρηματιών, και μ’ αυτή την αφορμή μιλάει στα «ΝΕΑ».

Κύριε πρόεδρε, διευθύνετε μια αποστολή γαλλικών εταιρειών στην Αθήνα, που θα γίνει μεταξύ 9 και 11 Μαΐου. Γιατί επιλέξατε την ελληνική πρωτεύουσα;

Διότι Γαλλία και Ελλάδα διατηρούν πυκνές και μακροχρόνιες σχέσεις. Οι πολιτιστικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες εδώ και αιώνες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Η Ελλάδα υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς από τον Ρασίν μέχρι τον Σαρτρ. Οι δύο χώρες ενώνονται από κοινές αξίες και συμφέροντα και έχουμε εκφράσει ισχυρή υποστήριξη για την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2010.  Αναζητώντας λοιπόν ένα νέο άνοιγμα σε νέες ευκαιρίες, η Ελλάδα είναι κορυφαίος στρατηγικός εταίρος στον οικονομικό και ναυτιλιακό τομέα, στις διπλωματικές σχέσεις και, τέλος, σε τομείς όπως αυτός της ασφάλειας και της άμυνας.

Ως μέρος αυτής της συνολικής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την επανεκκίνηση των εθνικών οικονομιών, είναι επομένως ευθύνη μας να δομήσουμε και να ενισχύσουμε τη γαλλο-ελληνική εταιρική σχέση. Η επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα είναι ένα ιδανικό όχημα για την παροχή της υποστήριξής µας στην ελληνική κυβέρνηση, τη δημιουργία νέων δεσμών µε φορείς του ελληνικού ιδιωτικού τομέα και, τέλος, την αντιμετώπιση των τεχνικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Σε ποιους τομείς θα μπορούσαν να συνεργαστούν γαλλικές και ελληνικές εταιρείες;

Αυτή η επιχειρηματική αποστολή αποτελείται από περίπου 30 εκπροσώπους της αριστείας και της γαλλικής τεχνογνωσίας. Θα επιδείξουν την αποφασιστικότητά τους και την επιθυμία τους να ξεκινήσουν μια νέα δυναμική για την υλοποίηση μεγάλων έργων στην Ελλάδα.  Οι γαλλικές εταιρείες θα παρουσιάσουν λύσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας του οικολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι τομείς συνεισφοράς μεταξύ γαλλικών και ελληνικών εταιρειών είναι πολλαπλοί, ιδίως όσον αφορά την ανθεκτικότητα των υποδομών, τις βιώσιμες πόλεις, τη βιομηχανική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την προστασία του περιβάλλοντος, την τεχνολογία και την καινοτομία, τον αειφόρο τουρισμό και, τέλος, τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Αυτοί οι δύο τελευταίοι τομείς είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τις δύο χώρες.

Πέρα από την Ελλάδα, θα πρέπει να δούμε μια γενικότερη επιθυμία ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης;

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια πρωτόγνωρη στιγμή στην ιστορία. Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία απλώς ενέτεινε τις κοινές προκλήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Δίνουμε την αμέριστη υποστήριξή µας στους Ουκρανούς απέναντι στην εισβολή στη χώρα τους από τη Ρωσία και τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη µας, για να υποστηρίξουμε τις αξίες που μας ενώνουν: δημοκρατία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς τάξης. Πρέπει να σκεφτούμε μαζί πώς να μειώσουμε τις εξαρτήσεις και τις ευπάθειές μας.