Εντείνεται η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων ηπατίδας που χτυπά παιδιά, την ώρα που δεν έχει αποσαφηνιστεί τι προκαλεί τη νόσο.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η σοβαρότητα των περιστατικών και εκτιμούν ότι τις επόμενες δύο εβδομάδας θα έχουμε περισσότερα δεδομένα.

Ειδικότερα, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, ανέφερε σήμερα στην ΕΡΤ ότι την επιστημονική κοινότητα την ανησυχεί η σοβαρότητα των περιστατικών και όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που έχει καταγραφεί σε μικρά παιδιά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Μιλάμε προς το παρόν για περίπου 200 περιπτώσεις κρουσμάτων παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες, κάτι που είναι τρεις-τέσσερις φορές πάνω από τον αναμενόμενο αριθμό αυτών των επικίνδυνων παθήσεων. Περίπου 10% των παιδιών που έχουν αυτή τη μορφή ηπατίτιδας έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση».

Τι την προκαλεί – Η συσχέτιση με τον κοροναϊό

Ο κ. Πρασσάς ήταν κατηγορηματικός: «Σίγουρα δεν είναι κάτι που οφείλεται στα εμβόλια, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των παιδιών αυτών δεν είχαν καν εμβολιαστεί».

Ο ίδιος ανέφερε πως« οι πιθανότερες εξεταζόμενες περιπτώσεις αφορούν στη σύμπτωση των διαφορετικών ιών -αδενοϊού συνδυαστικά με νόσηση λ.χ. από covid- είτε είναι καινούριος αδενοϊός που έχει μεταλλαχθεί με αποτέλεσμα να δημιουργεί αυτή την πάθηση».

Ο κ. Πρασσάς πρόσθεσε πως «τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε νέα δεδομένα» ενώ εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι η ασθένεια,  «πολύ πιθανό να είναι κάποια μετασυμπτωματική κατάσταση νόσησης με covid».