Εντείνεται η ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων ηπατίδας που χτυπά παιδιά, την ώρα που δεν έχει αποσαφηνιστεί τι προκαλεί τη νόσο.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η σοβαρότητα των περιστατικών και εκτιμούν ότι τις επόμενες δύο εβδομάδας θα έχουμε περισσότερα δεδομένα.

Ειδικότερα, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, ανέφερε σήμερα στην ΕΡΤ ότι την επιστημονική κοινότητα την ανησυχεί η σοβαρότητα των περιστατικών και όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που έχει καταγραφεί σε μικρά παιδιά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Μιλάμε προς το παρόν για περίπου 200 περιπτώσεις κρουσμάτων παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες, κάτι που είναι τρεις-τέσσερις φορές πάνω από τον αναμενόμενο αριθμό αυτών των επικίνδυνων παθήσεων. Περίπου 10% των παιδιών που έχουν αυτή τη μορφή ηπατίτιδας έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση».

Τι την προκαλεί – Η συσχέτιση με τον κοροναϊό

Ο κ. Πρασσάς ήταν κατηγορηματικός: «Σίγουρα δεν είναι κάτι που οφείλεται στα εμβόλια, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των παιδιών αυτών δεν είχαν καν εμβολιαστεί».

Ο ίδιος ανέφερε πως« οι πιθανότερες εξεταζόμενες περιπτώσεις αφορούν στη σύμπτωση των διαφορετικών ιών -αδενοϊού συνδυαστικά με νόσηση λ.χ. από covid- είτε είναι καινούριος αδενοϊός που έχει μεταλλαχθεί με αποτέλεσμα να δημιουργεί αυτή την πάθηση».

Ο κ. Πρασσάς πρόσθεσε πως «τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε νέα δεδομένα» ενώ εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι η ασθένεια,  «πολύ πιθανό να είναι κάποια μετασυμπτωματική κατάσταση νόσησης με covid».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από