Σημαντικής ψυχολογικής αλλά ενδεχομένως και επιχειρησιακής αξίας για την επόμενη ημέρα της ουκρανικής άμυνας μπορεί να αποδειχθεί το χτύπημα στο «Moskva», το κύριο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη «σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά», την οποία απέδωσε σε έκρηξη πυρομαχικών. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί λένε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Το Moskva και το «άντε γ@@@τε» των Ουκρανών στους Ρώσους

Το Moskva («Μόσχα») ήταν ένα από τα πλοία που συμμετείχαν στην περιβόητη ανταλλαγή πυρών στο Snake Island τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Snake Island είναι το νησί που έγινε γνωστό στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μετά το βίντεο όπου εμφάνιζε ουκρανούς στρατιώτες να λένε «άντε γ@@@τε» στους Ρώσους που τους ζητούσαν να παραδοθούν.

Αρχικά, οι στρατιώτες αυτοί θεωρήθηκαν νεκροί, ωστόσο το Ουκρανικό Ναυτικό επανήλθε λέγοντας ότι είναι «ζωντανοί και καλά στην υγεία τους».

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολεξέι Αρεστόβιτς, μίλησε, σύμφωνα με το CNN, σχετικά με το περιστατικό τον Φλεβάρη με το Snake Island, ισχυριζόμενος ότι το Moskva εμπλέκεται με το περιστατικό.

«Ναι, συγκεκριμένα αυτό, πυροβόλησε κατά των ουκρανών υπερασπιστών του νησιού. Είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού ναυτικού» είπε.