Η Μόσχα δεν θα διακόψει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία πριν από τον επόμενο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να ανασταλούν οι στρατιωτικές ενέργειες κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών, όπως αναφέρει το Reuters.

Η θέση της Μόσχας έχει αλλάξει από τότε, είπε. Ο Λαβρόφ είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μη συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση όταν οι δύο πλευρές συναντηθούν ξανά.

Η εξήγηση της Μόσχας

Ο Λαβρόφ εξήγησε: «Η Ρωσία θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Αφού πεισθήκαμε ότι οι Ουκρανοί δεν σκόπευαν να ανταποδώσουν (σ.σ. με την ίδια κίνηση), αποφασίστηκε ότι κατά τους επόμενους γύρους των συνομιλιών δεν θα υπάρξει παύση, εφόσον δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο ότι παρουσίασε στη Μόσχα ένα «απαράδεκτο» σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που παρέκκλινε από όσα συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Το Κίεβο απέρριψε τα σχόλια του Λαβρόφ ως μια τακτική υπονόμευσης της Ουκρανίας ή εκτροπής της προσοχής από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Επίσης, στη συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι εκκλήσεις του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προς την Ένωση να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο σηματοδοτούν μια «πολύ σοβαρή στροφή» στην ευρωπαϊκή πολιτική.