Πέρασαν κιόλας σχεδόν δύο χρόνια από τότε που πήρε την απόφαση να αφήσει την Αθήνα και την επαγγελματική καταξίωση που απολάμβανε ως ένας από τους σημαντικότερους καρδιοχειρουργούς και να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως αγροτικός γιατρός στην ακριτική Κάσο. Το τηλεφωνικό μας ραντεβού είχε οριστεί για το μεσημέρι της Τρίτης. Χρειάστηκε, όμως, να το αναβάλουμε για την επομένη, καθώς ο Δημήτρης Τσούπης έπρεπε να μεταβεί σε ορεινή, απομακρυσμένη περιοχή του νησιού, προκειμένου να περιθάλψει κάτοικο που είχε υποστεί εγκεφαλικό. Μάλιστα, το περιστατικό ήταν αρκετά σοβαρό, οπότε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Σητείας κρίθηκε αναγκαία. «Τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζουμε συνεχώς», εξηγεί ο ίδιος.

Το βιογραφικό του είναι πλούσιο, με 30 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας σε κορυφαία νοσηλευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας αλλά και της χώρας μας. Τον Ιούνιο του 2020, όταν ο Δημήτρης Τσούπης πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί στην Κάσο, ήξερε εξαρχής πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζει μόνος αρκετά βαριά περιστατικά. Είχε, βέβαια, την εμπειρία. «Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με τους ανθρώπους μπορείς να τους προσφέρεις πάρα πολλά», είχε δηλώσει τότε στα «ΝΕΑ». Άλλωστε, ο ερχομός ενός καταξιωμένου καρδιοχειρουργού στην Κάσο, προσέφερε -αν μη τι άλλο- και το αίσθημα ασφάλειας στους 1.100 κατοίκους της, για πρώτη φορά μετά από χρόνια συνεχών εναλλαγών νεαρών γιατρών.

Φροντίδα

Σήμερα, έχοντας τελειώσει το αγροτικό του, παραμένει στο νησί ως επικουρικός γιατρός. Μαζί με τον… διάδοχο του, δύο μαίες και μία νοσηλεύτρια «τρέχουν» το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο είναι εξοπλισμένο και πλέον έχει στηθεί έτσι ώστε να λειτουργεί όπως ακριβώς μια πλήρης Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Καθημερινά η ιατρική πεντάδα γυρίζει όλο το νησί, προκειμένου να δουν ασθενείς που χρήζουν φροντίδας. Είναι πολλά, όπως χαρακτηριστικά λέει, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και μάλιστα υπάρχουν σοβαρά περιστατικά, ακόμη και σύνδρομα που δεν συναντώνται συχνά σε άλλες περιοχές. «Κάνω μικροεπεμβάσεις, καλύπτουμε αρρυθμίες χωρίς να στέλνουμε τα περιστατικά σε νοσοκομείο. Και η αλήθεια είναι πως αυτά τα δύο χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι διακομιδές στα μεγάλα νησιά γιατί όταν μια κατάσταση μπορώ να αντιμετωπίσω ένα περιστατικό μόνος μου, με τα μέσα που διαθέτω, προτιμώ να το κάνω. Για παράδειγμα, όταν έχουμε κολπική μαρμαρυγή, το αντιμετωπίζω εδώ», περιγράφει.

Εμπειρία. Υπάρχουν, όμως, και φορές που η μεταφορά κρίνεται απαραίτητη, παρόλα αυτά ο καιρός δεν το επιτρέπει: «Υπήρξε περιστατικό, το οποίο έπρεπε να μεταφερθεί αλλά λόγω αέρα δεν μπορούσε να γίνει η διακομιδή. Μείναμε ένα ολόκληρο βράδυ μαζί με τον ασθενή και τελικά έφυγε για το νοσοκομείο την επόμενη μέρα». Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο ακριτικό νησί, δεν μετανιώνει για την επιλογή του. «Για μένα αυτά τα χρόνια είναι ένα διάλειμμα στην επαγγελματική μου πορεία και ενδεχομένως, ολοκληρώνοντας τη ‘θητεία’ μου στην Κάσο, να επιστρέψω στην καρδιοχειρουργική. Όλους αυτούς τους μήνες είχα την ευκαιρία να διαβάσω και να μάθω περισσότερα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με την οποία ένας εξειδικευμένος γιατρός συνήθως δεν ασχολείται. Πλέον, λοιπόν, μπορώ να αντιμετωπίσω οφθαλμολογικά ή ακόμη και ουρολογικά περιστατικά», καταλήγει.