H Kia επεκτείνει την ηλεκτροκίνητη γκάμα της με το νέο EV9. Το κορεάτικο μοντέλο, που αναμένεται σύντομα να περάσει στην παραγωγή, αναμένεται να ενταχθεί στην ηλεκτρική γκάμα της φίρμας το 2023. Το ντεμπούτο του θα ξεκινήσει από την Ευρώπη.  Το νέο μοντέλο που φέρει το προσωνύμιο EV θα αποτελέσει την ναυαρχίδα της μάρκας, και θα διακρίνεται για την καινοτόμο σχεδίαση του αλλά και την ηλεκτροκίνητη υπεροχή του. Σύμφωνα με την φίρμα, το νέο EV9 θα βασίζεται στην πλατφόρμα Electric-Global Modular Platform (E-GMP) του Hyundai Motor Group. Είναι το ίδιο «πάτωμα» που χρησιμοποιεί και το μικρότερο EV6.

Σε διαστάσεις, το μήκος του θα αγγίζει τα 5 μέτρα, ενώ, το μεταξόνιο του, όπως και το πρωτότυπο Concept EV9 , θα αγγίζει τα 3,1 μ. Τεχνολογικά, το νέο θα προσφέρει ένα προηγμένο ηλεκτρικό κύκλωμα, που θα το δίνει τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης που θα φτάνει τα 350 kW. Στα πιο ξεχωριστικά του στοχεία, ότι, οι πόρτες θα είναι αντίθετα ανοιγόμενες ενώ, θα υπάρχει και η απουσία κεντρικής κολώνας, Το EV9 θα έχει έντονα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, με τα φώτα να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπρός τμήμα του οχήματος.

Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει τις εκδόσεις ή και τα ηλεκτρικά μοτέρ, με τα οποία θα προσφέρεται το νέο μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει η «απλή» εκδοχή, με έναν ηλεκτροκινητήρα αλλά και η πιο ενισχυμένη, με δύο ηλεκτροκινητήρες, που θα προσδίδει αυτόματα, χαρακτηριστικά τετρακίνητου μοντέλου.