Η Βιώσιμη Κινητικότητα περιλαμβάνει εκτός από το ποδήλατο και το περπάτημα γι’ αυτό και η στήλη υποστηρίζει και προβάλλει δράσεις, προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αφορούν και την πεζή μετακίνηση. Το πολύ ευχάριστο νέο είναι ότι η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) πραγματοποιεί έρευνα για το περπάτημα στην Αθήνα!

Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο ερευνητικού έργου με τον Δήμο Αθηναίων που έχει τίτλο WALKABLE ATHENS – Πρότυπο Γεωχωρικό Παρατηρητήριο Βαδισιμότητας του Δήμου Αθηναίων». Πρόκειται για μία ηλεκτρονική έρευνα ερωτηματολογίου με αντικείμενο το περπάτημα στο πλαίσιο του προγράμματος Walkable Athens.

Το ζητούμενο είναι να προταθούν από τους πολίτες  λύσεις για δρόμους πιο ανθρώπινους, ασφαλείς και ελκυστικούς, με λιγότερα αυτοκίνητα και πιο πολλούς πεζούς και ποδηλάτες, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της έρευνας από το ΕΜΠ.

Η έρευνα επικεντρώνεται όχι μόνο στο Κέντρο της Αθήνας αλλά και στις γειτονιές. Κι αυτό διότι η κατάσταση εκεί είναι δυστυχώς πολύ χειρότερη σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τους χώρους για άνετο περπάτημα. Στόχος των ερευνητών είναι εκείνοι που παραμένουν σπίτι τους, οι κάτοικοι δηλαδή, να προτείνουν λύσεις. Στη συνέχεια ο Δήμος Αθηναίων βέβαια θα πρέπει να τις υλοποιήσει ώστε τελικά δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες να μπορούν να περπατήσουν με ασφάλεια και στις γειτονιές. Σε ολόκληρη την πόλη. Τότε, μια πιο ανθρώπινη Αθήνα θα είναι λοιπόν δίκαιη, κοινωνική, φιλόξενη στους επισκέπτες της και με δημόσιους χώρους πιο ζωντανούς, σημειώνουν οι ερευνητές του ΕΜΠ.

Το ερωτηματολόγιο αφορά τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Αθηναίων, είναι ανώνυμο, διαρκεί περίπου 8 λεπτά και το link για να το συμπληρώσετε είναι το εξής: https://forms.gle/2Hd9QWAkK1AVX8NZ7

Οι πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν τα προβλήματα που συναντούν ως πεζοί στο δήμο, όπως το αν υπάρχουν πεζόδρομοι που δεν εξασφαλίζουν άνετοι περπάτημα, το αν τα πεζοδρόμια είναι στενά ή ανύπαρκτα, αν έχουν εμπόδια, αν δεν έχουν ράμπες. Ερωτώνται επίσης, στην περίπτωση που περπατούν πολύ λίγο, γιατί συμβαίνει αυτό. Και βέβαια το ερωτηματολόγιο τους ζητάει να προτείνουν λύσεις.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για το ερωτηματολόγιο. Είναι για καλό σκοπό. Η Αθήνα είναι μία πόλη αφιλόξενη για τους πεζούς, το ποδήλατο, τους ηλικιωμένους, τις μαμάδες με καρότσια, τα άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες. Με τις απαντήσεις θα συμβάλλουμε όλοι ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιτέλους η Αθήνα και ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να αντιληφθούν ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Είναι αναγκαίο να περιοριστεί η χρήση αυτοκινήτου, όπως έχουν κάνει δεκάδες πόλεις σε όλη την Ευρώπη.