Η ανησυχητική παραλλαγή Ομικρον του κοροναϊού είναι ήδη το στέλεχος που επικρατεί στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, προειδοποιώντας μάλιστα για κύμα επαναμολύνσεων.

Η Όμικρον αντιστοιχεί στο 70% των δειγμάτων που υποβλήθηκαν σε γενετικές αναλύσεις την τελευταία εβδομάδα, ανακοίνωσε το νοτιαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων όπως μετέδωσε το BBC.

Στο μεταξύ τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 εκτινάχθηκαν από τα 4.300 στα 8.500 σε μία ημέρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει το Reuters, μικροβιολόγος του Ινστιτούτου δήλωσε πως το νέο στέλεχος δείχνει να διαφεύγει από την ανοσία που προσφέρει προηγούμενη λοίμωξη.

«Η προηγούμενη λοίμωξη προστάτευε έναντι της Δέλτα, τώρα όμως αυτό φαίνεται να μην ισχύει με την Όμικρον» δήλωσε η καθηγήτρια Αν φον Γκότμπεργκ.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η λοίμωξη από Όμικρον θα είναι πιο ήπια σε όσους επαναμολύνονται ή έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η διαφυγή από τη φυσική ανοσία θα μπορούσε δυνητικά να σημαίνει ότι το στέλεχος κοροναϊού ξεφεύγει και από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.

Εξάπλωση σε 24 χώρες – Κλιμάκιο ΠΟΥ σε Γιοχάνεσμπουργκ, Πρετόρια

Λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για την Όμικρον και την έξαρση στη Νότια Αφρική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει κλιμάκιο στην επαρχία των μεγάλων πόλεων Γιοχάνεσμπουυργκ και Πρετόρια για να βοηθήσουν στην επιδημιολογική επιτήρηση και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον έχει πλέον ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 24 χώρες.

Η Ελλάδα προστέθηκε στη λίστα μετά το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε σε άνδρα που έφτασε στα Χανιά από τη Νότια Αφρική και εμφάνισε ήπια συμπτώματα για τα οποία δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Παρόλο που τα πρώτα κρούσματα όμικρον καταγράφηκαν στη Νότια Αφρική, η προέλευση του στελέχους παραμένει άγνωστη, καθώς αναδρομικές γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι ήταν ήδη παρόν στην Ευρώπη πριν φτάσουν οι ύποπτες πτήσεις από τη Νότια Αφρική.