Tην αξία και τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης αναδεικνύει η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς πτητικών μέσων και ειδικότερα ελικοπτέρων του Αμερικανικού Στρατού, η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο λιμάνι της Θράκης.

Το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο, το Ro-Ro Carrier «ARC Independence», κατέπλευσε το Σάββατο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από εκείνη την ημέρα ξεφορτώνει προσωπικό των αμερικανικών στρατευμάτων αλλά και ελικόπτερα. Η νέα αμερικανική… απόβαση στην Αλεξανδρούπολη γίνεται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αtlantic Resolve» του Αμερικανικού Στρατού.

Δηλαδή της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και της επιστροφής αντίστοιχων στρατευμάτων από τις παραπάνω περιοχές στις ΗΠΑ. Γι’ αυτή τη γιγαντιαία μεταφορά προσωπικού και οπλικών συστημάτων που γίνεται κάθε εννέα μήνες οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει την Αλεξανδρούπολη. Και αυτό φανερώνει τη γεωστρατηγική αξία του ακριτικού λιμανιού. Μάλιστα, φέτος η μεταφορά ελικοπτέρων θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, αφού περισσότερα από 120 ελικόπτερα και περίπου 1.000 οχήματα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη για να μεταφερθούν στην Ευρώπη.

Αλλά βέβαια η επιλογή του ελληνικού λιμανιού δείχνει και τη βούληση των ΗΠΑ για στενή συνεργασία με την Ελλάδα στο αμυντικό πεδίο. Αυτό αποδείχθηκε εξάλλου και με την ανανέωση της συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών (MDCA), αφού προβλέπει τη φιλοξενία και μεταστάθμευση αμερικανικών δυνάμεων στο στρατόπεδο Γιαννούλη, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Προ διετίας εξάλλου οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στη χρήση του λιμανιού από τις αμερικανικές δυνάμεις και για αυτόν τον λόγο οι ΗΠΑ με δικά τους έξοδα είχαν ανελκύσει από τον βυθό τη βυθοκόρο «Ολγα».

Παρουσίες

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να βρεθούν μεθαύριο ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ προκειμένου να δουν από κοντά την επιχείρηση ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων και τη στενή συνεργασία Ελλάδας – Αμερικής. Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα φτάσουν και άλλα αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό αλλά και προσωπικό.

Η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Τότε δηλαδή αναμένεται να έχουν τελειώσει τόσο οι αφίξεις των αμερικανικών οπλικών συστημάτων όσο και οι αποστολές τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αντίστοιχα όμως αναμένεται να σταλούν και οχήματα και οπλικά συστήματα από τις παραπάνω χώρες για να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ.

Πάντως για ακόμα μία φορά η Τουρκία εκδηλώνει τον εκνευρισμό της για τη στενή συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον και την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς. Μερίδα του τουρκικού Τύπου έκανε και χθες εκτενή αναφορά στη γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς στρατευμάτων μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Η ενόχληση της Τουρκίας πάντως από τις ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας είναι φανερή, αφού χθες το τουρκικό υπουργείο Αμυνας επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα ισχυριζόμενο πως η Ελλάδα είναι αυτή που κλιμακώνει την ένταση. Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Πινάρ Καρά ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας από την αρχή του 2021 έχει προχωρήσει σε 2.321 παραβιάσεις από θαλάσσης και αέρος του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος νησιών του Αιγαίου. Kατηγόρησε δε την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει 59 φορές τα ΜΟΕ των δύο χωρών που αφορούν την αποφυγή ασκήσεων-εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των εορτών και των αργιών.

Παραλαβή τεθωρακισμένων

Πάντως οι Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τις συνεργασίες τους αλλά και θωρακίζονται. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Στρατός Ξηράς παραλαμβάνει τα πρώτα 44 θωρακισμένα οχήματα Μ1117 από τα συνολικά 1.200 (αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ δωρεάν ως EDA) και αύριο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παραλαβής τους στις εγκαταστάσεις του 301 ΕΒ στους Αγίους Αναργύρους, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση που μερίμνησε για την ένταξή τους στον Στρατό.

Θεωρούνται ιδανικά για το ανάγλυφο των νησιών. Μπορούν να κινηθούν σε εδάφη με κλίση 60% αλλά και να υπερπηδήσουν εμπόδια 1,5 μέτρου.