Περίπου 1 στους 100 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 εμφανίζουν επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και ενδοκρανιακή αιμορραγία, δείχνει μεγάλη διεθνής μελέτη.

Μεταξύ σχεδόν 40.000 ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη με κοροναϊό, περίπου το 11% θεωρήθηκε ύποπτο για επιπλοκές στον εγκέφαλο και υποβλήθηκε σε αξονική και μαγνητική τομογραφία.

Εγκεφαλικές αλλοιώσεις που πιθανότατα σχετίζονται με τον κοροναϊό ανιχνεύθηκαν στο 10% αυτών των ύποπτων κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι οι επιπλοκές αυτές αντιστοιχούν στο 1,2% του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών.

Η συχνότερες επιπλοκές ήταν το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω θρόμβων (6,2%), ενδοκρανιακή αιμορραγία (3,7%) και εγκεφαλίτιδα, ή φλεγμονή του εγκεφάλου (0,47%).

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελούν σημαντική αιτία θνησιμότητας και θνητότητας σε αυτή την καταστροφική πανδημία» δήλωσε ο δρ Σκοτ Φάρο του Πανεπιστημίου «Τζόμας Τζέφερσον» της Φιλαδέλφεια, επικεφαλής της έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ραδιολογίας Βόρειας Αμερικής.