Από το κακό στο χειρότερο ή μία αναμενομένη συνέχεια της πανδημίας η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα;  Μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει πόσο επικίνδυνη είναι και αυτή η – τέταρτη κατά σειρά – μετάλλαξη, που στήνει στον τοίχο τον πλανήτη.

Και αν ισχύει αυτό που είπε προ ημερών ο καθηγητής Γενετικής, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης στην ΕΡΤ, ότι «οι ανεμβολίαστοι, είναι εργοστάσια παραγωγής νέων μεταλλάξεων», τι γίνεται στις χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή;

Οι μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας

Ο εφιάλτης της πανδημίας που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, καθώς και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη, ενώ μέρα με την ημέρα πληθαίνουν και οι θάνατοι, φυσικά και έχουν να κάνουν και με τις μεταλλάξεις.

Η νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα, που προήλθε και αυτή από την Αφρική, είναι η τέταρτη κατά σειρά από την αρχή της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι όλες οι μεταλλάξεις δημιούργησαν πανικό στην αρχή ωστόσο με τα εμβόλια ο φόβος μειώθηκε.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι η  αρχή είχε γίνει με την μετάλλαξη Alpha, γνωστή ως Βρετανική μετάλλαξη η οποία και τελικά ελέγχθηκε.

Μετά ήρθε η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, η οποία ευτυχώς στη χώρα μας δεν επικράτησε.

Λίγο αργότερα, ήρθε και παραμένει -δυχτυχώς- η Μετάλλαξη Δέλτα η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα μεταδοτική και μολυσματική. Η μετάλλαξη αυτή έχει ήδη κυριαρχήσει παντού, όμως τα εμβόλια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναχαιτίζουν τις θανατηφόρες επιπτώσεις της. Στην μετάλλαξη αυτή -τρίτη κατά σειρά- περιλαμβάνεται και η Δέλτα plus.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η «Αθηναϊκή Μετάλλαξη» ήταν ουσιαστικά η Μετάλλαξη Δέλτα, την οποία είχε χαρακτηρίσει ως υπερβολή ο πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Oνοματοδοτήσαμε μια μετάλλαξη που υπάρχει σε 30 χώρες σε αθηναΐκη μετάλλαξη. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα», είχε τονίσει, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προσμετρηθεί στις υπάρχουσες μεταλλάξεις.

Δέλτα… η πιο μολυσματική απ’ όλες

Η μετάλλαξη Δέλτα, όπως δήλωσε o διευθυντής του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος,  κατάφερε μέσα σε ένα μήνα από το 5% που ήταν στην κοινότητα να επικρατήσει στο 100%.

«Αυτή τη στιγμή το στέλεχος Δέλτα επικρατεί πλήρως στη χώρα μας, δηλαδή εμφανίζεται στο 100% των δειγμάτων του ιού», επισημαίνει ο κ. Θάνος.

«Σήμερα το στέλεχος Δέλτα επικρατεί πλήρως στη χώρα μας, δηλαδή εμφανίζεται στο 100% των δειγμάτων του ιού στα οποία αναλύουμε το γονιδίωμά του. Μάλιστα αυτό δεν συνέβη τώρα, αλλά αποτελεί πραγματικότητα εδώ και τέσσερις μήνες», επισημαίνει ο κ. Θάνος αναλύοντας το ταξίδι της.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας ανέφερε πως το εντυπωσιακό και το πρωτοφανές με το στέλεχος Δέλτα είναι πως από 5% έφτασε να είναι στο 100% μέσα σε περίπου έναν μήνα εκτοπίζοντας και τα δύο προϋπάρχοντα στελέχη Άλφα και «Αθηναϊκό» που επικρατούσαν έως τα τέλη Ιουνίου.

Τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης αναζητούν οι επιστήμονες

Στη συνέχεια ο κ. Θάνος ανέφερε ότι: «Το Δέλτα ‘χτυπά’ τους ανεμβολίαστους, αλλά σαφώς μολύνει και τους εμβολιασμένους με τη διαφορά ότι υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για την εμβολιασμένη κοινότητα. Το ένα είναι ότι η πιθανότητα να αρρωστήσει βαριά ο εμβολιασμένος είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τον ανεμβολίαστο και άρα δεν δεσμεύει τις υποδομές υγείας, και το δεύτερο είναι πως αν και μπορεί να μολυνθεί και να μολύνει άλλους, τούτο συμβαίνει για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Μεταδίδει δηλαδή τον ιό με μικρότερη συχνότητα».

Συναγερμός για την μετάλλαξη της Μποτσουάνας που «θέλει» να πάρει… πρωτιά στις μολύνσεις

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα με την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κοροναϊού. Η νέα απειλητική και σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη της Μποτσουάνα έχει ήδη εντοπιστεί σε τρεις χώρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και την Μποτσουάνα. Η νέα παραλλαγή του κοροναϊού που εντοπίστηκε στην Αφρική είναι η πιο ανησυχητική που έχουν δει οι Βρετανοί υγειονομικοί, αφού έχει τον διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με τη Δέλτα…

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, είπε ωστόσο σήμερα Παρασκευή, με ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ότι πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός. Στη νέα αυτή επικίνδυνη μετάλλαξη, αναφέρεται ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας σε 10 βασικά ερωτήματα σχετικά με το τί γνωρίζουμε έως τώρα για την εμφάνισή της, που έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Η σημασία της τρίτης δόσης

Τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα γνωστοποίησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής ανέφερε πως «είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το νέο στέλεχος B.1.1.529.

Το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θεωρώ ότι σύντομα θα ονομασθεί Variant Under Investigation.

Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών», κατέληξε.

Από την πλυερά του ο καθηγητής Μόσιαλος, σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις, χαρακτήρισε πάντα ανησυχητική την εμφάνιση νέων παραλλαγών και εξέφρασε την άποψη πως σίγουρα θα υπάρχουν. Όπως είπε «λογικά ο ιός θα γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερος επικίνδυνος. Ίσως γίνει αυτό με ισχυρότερα εμβόλια και με τη φαρμακευτική αγωγή».

Επίσης μίλησε κια για ετήσεις δόσεις λέγοντας ότι: «Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ξέραμε πριν το 2020, ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει και θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις, το πιο πιθανό είναι οι ετήσιες δόσεις».

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη

Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ζωές σώθηκαν από τα εμβόλια κατά της Covid στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπολογίζοντας μόνο τους άνω των 60 ετών σε σχεδόν 30 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συνολικά 460 εκατομμύρια κατοίκους, 470.000 ζωές σώθηκαν από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού. Η εκτίμηση αποδεικνύεται συντηρητική γιατί δεν περιλαμβάνει τον αριθμό των ζωών που σώθηκαν μεταξύ αυτών που είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, ούτε τον παράγοντα μιας μείωσης της μετάδοσης.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από στοιχεία που συλλέχθηκαν σε περισσότερες από τις μισές από τις 53 χώρες της περιοχής της Ευρώπης του ΠΟΥ, εκτιμά ότι σχεδόν 160.000 ζωές σώθηκαν στην Αγγλία και σχεδόν 39.000 στη Γαλλία.