Μία νέα παραλλαγή του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» σαρώνει τη Βρετανία προκαλώντας νέο υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 το τελευταίο τρίμηνο.

Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η παράλλαξη αυτή (που οι επιστήμονες λένε Δέλτα+)  θα μπορούσε να είναι έως και 10%  πιο μολυσματική από την μετάλλαξη Δέλτα.

Το γεγονός πως είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τα αυξημένα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία είχε ως αποτέλεσμα ο πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής αρχής τροφίμων και φαρμάκων (FDA) να ζητήσει επείγουσα έρευνα για την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ειδικοί στους FT: Η Δέλτα plus ίσως να είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από την αρχή της πανδημίας

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις δύο ειδικών στους Financial Times προκαλούν προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Συγκεκριμένα,  ο Jeffrey Barrett και ο Francois Balloux λένε ότι η AY.4.2 (Δέλτα plus) μοιάζει να είναι 10% – 15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη που έχει κυριαρχήσει στον κόσμο.

Αν μάλιστα τα αρχικά στοιχεία επιβεβαιωθούν ή AY.4.2 ίσως είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη κοροναϊού από την αρχή της πανδημίας, επισημαίνει ο Balloux.

«Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο»,  συμπλήρωσε.

«Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα στην οποία κινήθηκε έτσι, και ακόμα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η αύξησή της είναι ένα τυχαίο δημογραφικό γεγονός».

Η AY.4.2 «είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε μετάλλαξη υπό έρευνα», συμπλήρωσε, και αν αυτό γίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα της δώσει όνομα από ένα γράμμα του ελληνικού αλφάβητου με βάση το σύστημα ονοματοδοσίας του.

Πρώην επικεφαλής FDA: Εκκληση για έρευνα

Για το συγκεκριμένο στέλεχος αναφέρθηκε χτες και ο πρώην επικεφαλής του FDA.

Ειδικότερα ο κ. Σκοτ Γκοτλιμπ ανέφερε στο Twitter πως το στέλεχος περιλαμβάνει τη μετάλλαξη Κ417Ν που είχε προκαλέσει ανησυχία όταν είχε εντοπιστεί και στην παραλλαγή Βήτα (της Νότιας Αφρικής), επειδή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

«Χρειαζόμαστε αμέσως έρευνα για να εντοπίσουμε εάν αυτή η Δέλτα+ είναι πιο μεταδοτική, και αν έχει μερική δυνατότητα παράκαμψης της ανοσίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη πως είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, αλλά πρέπει να εργαστούμε περισσότερο για να δούμε τα χαρακτηριστικά και αυτής και των άλλων παραλλαγών» του κοροναϊού, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, αλλά…

Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Ιουνίου ερευνητές στη Βρετανία δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι η πρόσθετη μετάλλαξη είναι περισσότερο ανησυχητική.

Γερμανική έρευνα πριν μερικές ημέρες έδειξε ότι ενώ τόσο η Δέλτα όσο και η Δέλτα+ επηρεάζουν τα κύτταρα των πνευμόνων περισσότερο από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού, η Δέλτα+ δεν φαίνεται να είναι σημαντικά πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή ο Τζιμ Νέισμιθ, καθηγητής στην Οξφόρδη προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις.

«Αυτή τη στιγμή η Βρετανία έχει μεγαλύτερη εξάπλωση του κοροναϊού από τις περισσότερες συγκρίσιμες με αυτήν χώρες, κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα θετικά τεστ αλλά και από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους», είχε αναφέρει.