Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά, που προκλήθηκε εν συνεχεία, σε εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και χημικών προϊόντων στη δυτική επαρχία Ριαζάν της Ρωσίας.

Η καταστροφή αφάνισε σχεδόν ολόκληρη τη βάρδια των 17 εργαζομένων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο, σύμφωνα με κατάλογο ονομάτων που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, έχασαν την ζωή τους και οι 17 εργαζόμενοι. Οι σοροί των 16 ανασύρθηκαν μέσα από τα ερείπια, ενώ ένας πέθανε στο νοσοκομείο.

Ένα βίντεο δείχνει τη στιγμή της έκρηξης, με μια τεράστια κίτρινη πύρινη σφαίρα να υψώνεται στον αέρα, ενώ οι φωτογραφίες από τα επόμενα στάδια έδειχναν μια σκηνή πλήρους καταστροφής, με τον καπνό να υψώνεται ακόμα από τα ερείπια.

Πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων TASS, απέδωσε την έκρηξη σε παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς και έχουν απομείνει μόνο μεμονωμένες κατασκευές. Ταυτόχρονα, οι διασώστες βρήκαν αρκετούς τόνους νιτρικού άλατος στο κτίριο, το οποίο αραιώνεται με νερό για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας έκρηξης.

Η Ανακριτική Επιτροπή άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση των κανόνων ασφαλείας σε μονάδες κινδύνου. Ο πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής, Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, έστειλε στην περιοχή Ριαζάν ειδική ομάδα εγκληματολόγων για να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Στον τόπο του δυστυχήματος, έφθασε ο αναπληρωτής υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Αλεξάντρ Τσουπριάν.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας της περιοχής δήλωσε ότι στις οικογένειες των θυμάτων θα δοθεί αποζημίωση ενός εκ. ρουβλίων (12.219 ευρώ).

Ο κυβερνήτης της περιοχής Ριαζάν, Νικολάι Λιουμπίμοφ, κήρυξε την 25η Οκτωβρίου ημέρα πένθους, ενώ ζήτησε από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων και την ρυθμιστική αρχή τεχνικών ελέγχων να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, που παράγουν προϊόντα υψηλού κινδύνου.

Το εργοστάσιο «Ραζριάντ», στις εγκαταστάσεις του οποίου σημειώθηκε η πυρκαγιά εξειδικεύεται στην παραγωγή βιομηχανικών εκρηκτικών, ενώ ασχολείται με την διάθεση πυρομαχικών.

Η εταιρεία στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου συνθετικών ινών «Elastik», η οποία κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2015. Προηγουμένως, η εν λόγω εταιρεία παρήγαγε εξοπλισμό αεροπορικής άμυνας και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων.

Τα τελευταία παρόμοια περιστατικά σε εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών στη Ρωσία ήταν αυτά που σημειώθηκαν το 2019, όταν καταγράφηκαν ταυτόχρονα τέσσερα τέτοια συμβάντα.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών, ήταν η σειρά εκρήξεων που σημειώθηκε την 1η Ιουνίου στη μονάδα «Kristall» (ανήκει στην κρατική εταιρεία Rostec) στην πόλη Τζερζίνσκ, στην περιοχή Νιζεγκαρόντσκι. Τότε δεν υπήρξαν νεκροί, αλλά 89 τραυματίες.

Ως προς τον αριθμό των νεκρών, το ατύχημα στην περιοχή του Ριαζάν είναι το μεγαλύτερο που συνέβη σε βιομηχανική μονάδα από το 2016, όταν στο ορυχείο «Severnaya» στη Δημοκρατία Κόμι, μετά από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν διαδοχικά με διαφορά τριών ημερών, σκοτώθηκαν συνολικά 36 άνθρωποι (οι 30 κατά την πρώτη έκρηξη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ