Μπορεί να συνυπάρξει η Σοσιαλδημοκρατία με την περιβαλλοντική πολιτική; Την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ, οι τακτικές αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη στο πρόγραμμα και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης η απάντηση ήταν ναι – όμως, λίγα χρόνια αργότερα, οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα στράφηκαν για συνεργασία προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον το σκηνικό είναι διαφορετικό, ικανό να φέρει κυριολεκτικά τους οικολόγους και το Κίνημα Αλλαγής στο ίδιο τραπέζι: το περιβάλλον αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για κάθε κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, ενώ το διαζύγιο των Οικολόγων Πράσινων και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δείγμα και της κριτικής που ασκήθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που πήρε σε θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον.

Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε να ενισχύσει το περιβαλλοντικό του πρόσημο με τη σύσταση του δικτύου «Πράσινος Κόσμος», με επικεφαλής τη Νίκη Φούντα. Στις αρχές του Ιουνίου, η Φώφη Γεννηματά μαζί με τους αρμόδιους γραμματείς, Γιώργο Αποστολόπουλο και Χάρη Δούκα παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος σχετικά με το περιβάλλον στο πλαίσιο της «πράσινης εβδομάδας» που διοργανώθηκε. Στο περιθώριο αυτών των κινήσεων είχαν ξεκινήσει, μέσω της Φούντα, και οι πρώτες επαφές με στελέχη του ελληνικού οικολογικού κινήματος. Και αυτές επιβεβαιώνονται την Παρασκευή στην Κορινθία, όπου η περιφερειακή παράταξη «Πράσινη Πελοπόννησος» (η παράταξη των Οικολόγων Πράσινων) με το δίκτυο «Πράσινος Κόσμος» συνδιοργανώνουν μια εκδήλωση με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Γεράνεια.

 

Με Τσιρώνη

Εκεί, πέραν των επισκέψεων στις καμένες εκτάσεις, θα ακολουθήσει μια συζήτηση, με συντονίστρια τη Φούντα, που σε άλλη χρονική στιγμή δεν θα ήταν δυνατή: ομιλητές θα είναι η Φώφη Γεννηματά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επί ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης, η επικεφαλής της οικολογικής παράταξης της περιοχής, Δήμητρα Λυμπεροπούλου και ο πρόεδρος της κοινότητας Σχίνου, Δημήτρης Λάμπρου. Και αυτή η εκδήλωση έρχεται μια εβδομάδα μετά από τις επαφές της Γεννηματά με την αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων, όπου προαναγγέλθηκαν πρωτοβουλίες «με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας». Στόχος, σύμφωνα με τη Γεννηματά, είναι να διαμορφώσουν μαζί «τις πολιτικές του Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου, της γνήσιας προοδευτικής πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος». Το θέμα της οικολογίας, που εκτείνεται και στο πρόσημο που αποκτά το κόμμα ενόψει και των εσωκομματικών εκλογών του φθινοπώρου, είναι μόνο ένα από τα σημεία που απασχολούν την κεντροαριστερή ατζέντα.

Ο Ανδρουλάκης

Οι διεργασίες στο εσωτερικό συνεχίζονται, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανακοινώνει και επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. «Ναι, θα είμαι υποψήφιος. Εχω άλλωστε δηλώσει ότι οι λόγοι που με οδήγησαν να θέσω υποψηφιότητα, το 2017, έχουν ενισχυθεί. Την ευκαιρία που μας δόθηκε, τότε, με τη συμμετοχή 212 χιλιάδων πολιτών, δεν την αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε», ανέφερε χαρακτηριστικά («Βήμα της Κυριακής»). «Ολοι οι υποψήφιοι έχουμε χρέος να  συμβάλουμε ώστε η επικείμενη συζήτηση για το μέλλον της παράταξης να είναι βαθιά πολιτική και αναζωογονητική, ενθαρρύνοντας τα μέλη και τους φίλους μας να συμμετάσχουν και πάλι, μαζικά, σε αυτό το νέο ξεκίνημα», επισήμανε.

Αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει τη γνωστή σύνθεση των υποψηφίων: η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης άλλωστε έχουν ήδη μπει στη μάχη των εσωτερικών επαφών με ορίζοντα φθινοπώρου.