Αλλάζει γραμμή πλεύσης η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που μεχρι πρότινος προσπαθούσε να βάλει «φρένο» στις αφίξεις Βρετανών τουριστών στην Ε.Ε.

Μετά την επίσημη επίσκεψή της στο Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή, η Μέρκελ, επιτρέπει πλέον σε Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, να επισκεφθούν τη Γερμανία χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου «Robert Koch», η κυβέρνηση του Βερολίνου δίνει το πράσινο φως σε Βρετανούς ταξιδιώτες πoυ έχουν κάνει και τις δόσεις του εμβολίου, να μπορούν να περάσουν τα σύνορα και να επισκεφθούν την ατμομηχανή της Ευρωζώνης δίχως να χρειάζεται να μπουν σε αυτοαπομόνωση, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο της Μέρκελ, να φρενάρει τις αφίξεις Βρετανών τουριστων στην ΕΕ,  δεν έτυχε υποστήριξης αρκετών χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον βρετανικό τουρισμό.

Αφαιρέθηκαν από τη γερμανική λίστα των επικίνδυνων χωρών

Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο «Robert Koch» ανακοίνωσε χτες ότι Βρετανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ινδία και Νεπάλ θα αφαιρεθούν από την κατηγορία υψηλότατου κινδύνου.

Συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές μετακινούνται από σήμερα από την κατηγορία υψηλότατου κινδύνου «περιοχών μετάλλαξης ιών», στη δεύτερη υψηλότερη κατηγορία περιοχών «υψηλoύ ρίσκου».

Οι Βρετανοί τουρίστες που θα καταφθάνουν πλέον στη Γερμανία από «περιοχές υψηλού ρίσκου», θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα εάν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Γερμανοί αξιωματούχοι έσπευσαν πάντως να δηλώσουν ότι, οι λίστες θα επανεξεταστούν καθώς στη Γερμανία αυξάνεται το ποσοστό των κρουσμάτων που προκαλούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Αν και στη χώρα της Μέρκελ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού είναι πολύ χαμηλός, πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων φέρεται να προκαλείται από την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ανοίγει ο δρόμος για την άφιξη βρετανών τουριστών στην Ελλάδα

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ταξιδιωτική βιομηχανία για να μπορούν οι πλήρως εμβολιασμοί να επιστρέφουν από χώρες στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα δίχως υποχρέωση απομόνωσης. Δεν προσδιόρισε το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, αλλά προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.

Τα πιστοποιητικά Covid δεν είναι υποχρεωτικά για την κυβέρνηση, προκειμένου κάποιος να μπει σε κάποιον χώρο. Ωστόσο οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν.