Μοναδική, ανεπανάληπτη, εντυπωσιακή. Είναι η Μαρία Σάκκαρη, αυτή η εκπληκτική τενίστρια που μπορεί να μην πέρασε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός αλλά που μας έκανε όλους υπερήφανους. Η μοναδική αθλήτρια από τη χώρα μας που περνά σε ημιτελικό Γκραντ Σλαμ και που διεκδίκησε μέχρι την τελευταία στιγμή το εισιτήριο για τον τελικό της σπουδαίας αυτής διοργάνωσης.

Ενα «τσακ», ένα ματς ποιντ μακριά από ένα επίτευγμα που μέχρι πρότινος ήταν όνειρο απατηλό. Και που μόνο η Σάκκαρη και σήμερα ο Τσιτσιπάς μπορούν να πετύχουν

Η κόρη της Αγγελικής Κανελλοπούλου, της επίσης σπουδαίας τενίστριας, ξεπέρασε τη μητέρα της, ξεπέρασε τους πάντες και έφτασε στην κορυφή του κόσμου.

Το γονίδιο μοναδικό, η τενιστική οικογένεια βρήκε την άξια εκπρόσωπό της.

Η ίδια έχει δηλώσει: «Η σχέση με τη μητέρα μου είναι ΤΕΛΕΙΑ, αν και πολλοί μπορεί να πιστεύουν πως δεν είναι, έχει πει η Μαρία σε παλαιότερη της συνέντευξη. Ποτέ δεν είδα ανταγωνιστικά τη μητέρα μου και ποτέ δεν ήταν ο στόχος που θα ήθελα να καταρρίψω.Για εμένα είναι «η μανούλα μου» που με αγκαλιάζει με χαϊδεύει και με παρηγορεί. Με ακολουθεί όσο πρέπει και όσο χρειάζεται να βρίσκεται κοντά μου και συγχρόνως από πίσω μου».

«Ο παππούς μου πιστεύω πως ήταν είναι και θα είναι ο godfather του ελληνικού τένις, γιατί είναι από τους λίγους προπονητές στην Ελλάδα που έχει βγάλει τόσους πολλούς πρωταθλητές. Η σχέση μας, είναι μοναδική, αν και αυτός έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από εμένα από ό,τι είχε στην μαμά μου. Είναι μεγάλος γνώστης του αθλήματος».

Η Αγγελική Κανελλοπούλου δηλώνει υπερήφανη για την κόρη της: Εχει δουλέψει πολύ για να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται και μαζί της κι εμείς, έχουμε κάνει θυσίες για να τη βοηθήσουμε.

Σε παλαιότερη συνέντευξη η κ. Κανελλοπούλου είχε πει ότι είχε πανικοβληθεί όταν η κόρη της ανακοίνωσε ότι ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τένις.

«Οταν το παιδί μου μου ανακοίνωσε ότι θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τένις πανικοβλήθηκα. Δεν ήθελα, γιατί ήξερα όλη αυτή την αγωνία της διαδρομής μέχρι να φτάσεις στην αναγνώριση. Τη λυπάμαι κάποιες στιγμές, αλλά δεν τολμώ να της το πω. Αυτά που βιώνει τα έχω ζήσει και εγώ στην ηλικία της και γνωρίζω καλά τις δυσκολίες».

Το όνειρό της

Από μικρή είχε ένα όνειρο. Να γίνει η νούμερα ένα τενίστρια στον κόσμο. Πρότυπά της ο Ράφα Ναδάλ, ο Ρότζερ Φέντερερ αλλά και η Σερένα Ουίλιαμς. Ο λόγος για την 25χρονη ελληνίδα τενίστρια Μαρία Σάκκαρη που σήμερα για πρώτη φορά στην καριέρα της προκρίθηκε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός γράφοντας χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού τένις.

Ο μπαμπάς της, Κώστας, έχει καταγωγή από χωριό της Λακωνίας και η Μαρία «φωνάζει» με περηφάνια ότι είναι Σπαρτιάτισσα.

Ξεκίνησε τις προπονήσεις της σε κάποιο γηπεδάκι στο Ψυχικό. Άρχισε στα 5 της χρόνια να παίζει τένις και σύντομα ο παππούς της, Δημήτρης Κανελλόπουλος ένας από τους καλύτερους προπονητές τένις στην Ελλάδα, ανέλαβε να την προπονεί.

Στα 11 της χρόνια κερδίζει στη Λαμία το πρώτο της τουρνουά και δέκα χρόνια μετά φτάνει στον 2ο γύρο στο Wimbledon.

Εναν χρόνο πριν τον Αύγουστο του 2015 είχε συμμετάσχει στο πρώτο της Grand Slam. Ήταν το US Open και η Μαρία Σάκκαρη μόλις είχε κλείσει τα 20.

Εκτοτε η άνοδός της ήταν ραγδαία. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ταξιδεύει στην Κίνα, όπου συμμετέχει στο τουρνουά της Γουχάν και φτάνει έως τα ημιτελικά. Στην πορεία της κερδίζει την Καρολίν Βοζνιάκι (Νο6) η οποία μετά από 4 μήνες κατακτά το Australian Open.

Το 2018 στο Σαν Χοσέ θα φτάσει στον πρώτο τελικό της καριέρας της. Το 2019 στο Μαρόκο θα κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της. Από το 2016 έως το 2020 έχει κερδίσει 9 παίκτριες που ήταν στο top-10 της παγκόσμιας κατάταξης.

Το 2020, πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία της σε Grand Slam. Βρέθηκε, έτσι, στο νούμερο 20 της παγκόσμιας κατάταξης – ήταν η χρονιά της, ίσως – κατακτώντας τη θέση της στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, το 2021.

Το 2020 ακολούθησαν άλλες τρεις νίκες απέναντι σε Top-10 τενίστριες. Πρώτο… θύμα η Μπελίντα Μπέντσιτς, στο τουρνουά της Αγίας Πετρούπολης. Η Μαρία, ως Νο. 21 πλέον, επικράτησε με 2-1 της Ελβετίδας, Νο. 5 τότε στην παγκόσμια κατάταξη και πέρασε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η επόμενη μεγάλη νίκη ήρθε στο Σινσινάτι και ήταν απέναντι στην Σερένα Γουίλιαμς. Μια από τις καλύτερες τενίστριες στην ιστορία του αθλήματος. Η Σάκκαρη αντιμετώπισε την Αμερικανίδα για τον τρίτο γύρο του τουρνουά και επικράτησε με ανατροπή 2-1 σετ (5-7, 7-6, 6-1), αναγκάζοντας την Σερένα να υποκλιθεί μπροστά της. Μαζί και όλο τον πλανήτη.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Μαρία έβγαλε νοκ-άουτ για δεύτερη φορά την Ελίνα Σβιτόλινα. Ηταν στο τουρνουά που έγινε στην Οστράβα της Τσεχίας. Η Σάκκαρη, Νο. 23, είχε παίξει με την Ουκρανή, Νο. 5 τότε στον κόσμο, για τον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης και είχε κερδίσει με 2-0 σετ.

Η 25χρονη έχει εδραιωθεί στο Top-20 του κόσμου καθώς πλέον βρίσκεται στο Νο18 και στο Ρολάν Γκαρός και έχει πλέον την ευκαιρία να ανέβει ακόμα ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε επίπεδο WTA την καλύτερη θέση έχει η Λένα Δανιηλίδου, η οποία  είχε φτάσει έως το Νο14 του κόσμου.

Τι θέλει

Σε συνέντευξή της στο https://mensarena.gr/ έχει πει:

Μέχρι το τέλος της καριέρας μου θέλω να είμαι στις καλύτερες του κόσμου. Ούτως ή άλλως αθλητικά γερνάς ενώ αντικειμενικά είσαι νέος άνθρωπος. Στα 33 περίπου ας πούμε, ένας αθλητής είναι στη δύση του… ενώ πρακτικά είναι στην αρχή της ζωής του. Νομίζουν οι πολλοί άνθρωποι πως το σώμα δε σε βαστάει πια… είναι κι η ψυχή που κουράζεται. Το στρες είναι ασύλληπτο.

Οι εναλλαγές τρελές, βουτηγμένες στην αδρεναλίνη. Υπάρχουν αθλητές που είναι επιτυχημένοι. Αντικειμενικά είναι πολύ ψηλά, αλλά δεν είναι ευτυχισμένοι. Το βλέπεις όταν τους έχεις απέναντι σου, δίπλα σου. Εγώ ξαπλώνω κάθε μέρα και λέω πως κατάφερα το καλύτερο που μπορούσα, ξέρω πως έχω δώσει το είναι μου. Την άλλη μέρα ανυπομονώ να τα δώσω πάλι όλα κι όπου με βγάλει. Το σώμα μου κουράζεται αλλά η επιθυμία μου όχι. Το τένις για μένα σημαίνει πολλά. Είναι σαν ένα φίλτρο μέσα από το οποίο γεύομαι τη ζωή.

Με έχει μάθει για τη ζωή πολλά και πολύτιμα. Έχω μάθει τις απεριόριστες δυνατότητες του μυαλού, έχω δει το σώμα μου να μεταμορφώνεται να κάνει θαύματα, αλλά και να με αφήνει αν δεν το σεβαστώ. Έχω μάθει να εκτιμώ τον χρόνο. Να είμαι πειθαρχημένη αλλά να κάνω όνειρα παράλληλα με πολλή τρέλα. Έχω μάθει να διαχειρίζομαι καταστάσεις κι ανθρώπους. Να εκτιμώ τι θα πει διαφορετικό. Να είμαι πιστή στις αξίες μου. Ακόμη και στις στερήσεις που πρέπει να συμμορφώνομαι, το τένις ήταν ο λόγος που πολλά έγιναν άξια να τα περάσω.