Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και την Αττική, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και στις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο οικοσύστημα της περιοχής και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Προστασίας – ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στη διαχείριση των δασών και στα αντιπλημμυρικά μέτρα.

Μιλώντας για το θέμα στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση. «Να έχουμε το νου μας ότι τουλάχιστον τρεις οικισμοί, αν έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, θα έχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα». Και όπως είπε, χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις με έργα που θα υποβοηθήσουν τη φύση.

«Εδώ έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με αφανισμό του δάσους στην Κινέτα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Αλεποχώρι, το βόρειο τμήμα των Γερανίων. Τα Γεράνια το 2018 ουσιαστικά κάηκαν στο νότιο τμήμα και τώρα κάηκαν στο βόρειο τμήμα.

Έχουμε να κάνουμε με μια σταδιακή αποψίλωση και καταστροφή των δασών σε ένα ιδιαίτερο περιβαλλοντικό σύστημα που είναι η Αττική στα όρια της. Δεν έχει άλλη δυνατότητα να χάσει πνεύμονες οξυγόνου», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Συνύπαρξη γεωδυναμικών και υδρομετεωρολογικών φαινομένων

«Από εδώ και πέρα θα έχουμε πολλαπλές επιπτώσεις σε ένα σύστημα που είναι ο ανατολικός Κορινθιακός Κόλπος. Για τρίτη φορά φέτος επιβεβαιώνουμε την κλιματική κρίση. Μια κρίση που επιβεβαιώνεται από τη συνύπαρξη γεωδυναμικών φαινομένων με υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές και να κάνουν ένα εκρηκτικό σύνολο», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.