Η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον – Πεκίνου, αλλά και η επιδίωξη των Κινέζων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ευρώπη περνούν και από την Αθήνα. Ο κινέζος υπουργός Αμυνας Γουέι Φενγκέ πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας και είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ομως δεν επρόκειτο για μία μεμονωμένη επίσκεψη αλλά για μίνι περιοδεία του υψηλόβαθμου κινέζου αξιωματούχου στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Σερβία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Το τάιμινγκ των επισκέψεων του Γουέι Φενγκέ στην Ευρώπη δεν είναι τυχαίο. Πραγματοποιείται τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιχειρούν δυναμική επιστροφή στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως έδειξε άλλωστε και η συμμετοχή του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Επιπλέον, σε μία χρονική περίοδο που ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και προσεχώς και η Γερμανία στέλνουν πολεμικά πλοία στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, η κινεζική κυβέρνηση στέλνει τον υπουργό

Αμυνας στην Ευρώπη. Μάλιστα, κινέζοι αναλυτές σχολίαζαν τις προηγούμενες ημέρες για το ταξίδι του Φενγκέ στην Ευρώπη πως «όπως εκείνοι (σ.σ. εννοούν τους Ευρωπαίους) στέλνουν πλοία στη θάλασσα της νότιας Κίνας, έτσι κι εμείς θα μπορούσαμε να πάμε στη Μεσόγειο».

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Γουέι Φενγκέ έγινε βέβαια σε χώρες που του είχαν απευθύνει επίσημη πρόσκληση αλλά είναι πρόδηλο ότι επελέγησαν αυτές όπου η Κίνα έχει επιχειρηματική παρουσία, όπως στη χώρα μας. Η Κίνα αναζητά τρόπους ενδυνάμωσης της παρουσίας της στην Ευρώπη και στο στρατιωτικό πεδίο – όχι απαραίτητα με πωλήσεις εξοπλισμών που θα ήταν δύσκολο να γίνουν σε χώρες του ΝΑΤΟ – αλλά με ανταλλαγές ή εκπαιδεύσεις στρατιωτικού προσωπικού. Με αυτή την ατζέντα ο κινέζος υπουργός Αμυνας συζήτησε για περίπου μία ώρα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατία επισήμανε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι η πιο φιλική χώρα στην Ευρώπη.