Με τη χώρα του να ζει εφιαλτικές στιγμές λόγω κοροναϊού και των κάκιστων χειρισμών του έναντι της πανδημίας, και βλέποντας τη δημοτικότητά του σε καθοδική πορεία, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Αντικατέστησε έξι υπουργούς, ανάμεσά τους των Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης, όπου υπηρετούσαν πιστά στον ίδιο πρόσωπα.

Του ανασχηματισμού είχε προηγηθεί η παραίτηση του ΥΠΕΞ, Ερνέστο Αραούζο, υπό το βάρος πιέσεων και έντονης κριτικής για τη διπλωματική απομόνωση της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, οι κακοί χειρισμοί των σχέσεων με την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ επί προεδρίας Μπάιντεν συνέβαλαν στον ανεπαρκή προμήθεια εμβολίων από τη Βραζιλία.

Βασική αιτία, πάντως, ήταν και παραμένει, η συνεχής υποβάθμιση της υγειονομικής κρίσης από τον ίδιο τον Μπολσονάρο (ο οποίος νόσησε με κοροναϊό), την ώρα που η Βραζιλία μετρά πάνω από 300.000 νεκρούς και 12,5 εκατ. κρούσματα και παραμένει σταθερά η δεύτερη πιο βαριά πληγείσα από την πανδημία χώρα  στον κόσμο.

Περιχαράκωση

Οι επιλογές των νέων υπουργών, τονίζουν αναλυτές,  υποδεικνύουν την προσπάθεια του Μπολσονάρο να ενισχύσει τη θέση του, στα μισά της θητείας του, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη ο ακροδεξιός πρόεδρος να λογοδοτήσει.

Έτσι, στο ΥΠΕΞ διορίστηκε ο διπλωμάτης Κάρλος Αλμπέρτο Φράνκο Φράνσα. Το υπουργείο Άμυνας ανέλαβε ο στρατηγός Βάλτερ Μπράγκα Νέτο, ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει με ακόμη μεγαλύτερη ζέση τα σχέδια του Μπολσονάρο, απ’ ότι ο προκάτοχός του.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα O Globo, ο Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα απομακρύνθηκε από το υπουργείο Άμυνας, επειδή δήλωνε ανήσυχος για τις αξιώσεις υποστηρικτών του προέδρου και νοσταλγών της δικτατορίας (1964-1985) για στρατιωτική επέμβαση στο κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Νέος υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο διοικητής της αστυνομίας, Άντερσον Τόρες και προσωπάρχης του Μπορσονάρο ο στρατηγός Λουίζ Εντουάρντο Ράμος.

«Η νέα ομάδα συνδέεται με μία συμμαχία ακροδεξιών κομμάτων, που στηρίζουν τον Μπολσονάρο στο Κογκρέσο», τονίζει ο ανταποκριτής του BBC στη Βραζιλία, Λεονάρντο Ρόχα.

«Πρόκειται για ένα μέτωπο που γίνεται όλο και πιο ισχυρό», επισημαίνει, «και πιο κρίσιμο για την πολιτική επιβίωση του Μπολσονάρο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο παραπομπής του σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης για τον χειρισμό της πανδημίας».