Ο Χοσέ Χολέμπας μπορεί να βρίσκεται στο 36ο έτος της ηλικίας του, όμως αποδεικνύει τη φετινή σεζόν πόσο σημαντικός είναι στο ροτέισον και στο ρόστερ του Πέδρο Μαρτίνς. Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα με σκοπό να δώσει λύσεις στην αριστερή πλευρά της άμυνας των Πειραιωτών. Ο Χολέμπας από την πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό είχε δείξει την ποιότητα του, αλλά και ότι πάντα έκανε ότι του ζητηθεί με σκοπό το καλό της ομάδας. Για αυτό τον λόγο κιόλας αποκτήθηκε από τη «δεξαμενή» των ελεύθερων και αφού έκανε μια σπουδαία καριέρα στα ιταλικά και τα αγγλικά γήπεδα. Για να δώσει ποιοτικές λύσεις στην αριστερή πτέρυγα.

Πρώτη επιλογή των ερυθρόλευκων για να αντικαταστήσει τον Κώστα Τσιμίκα εξάλλου ήταν ο Ρούμπεν Βινάγκρε, ο οποίος όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο λιμάνι. Ο Χολέμπας λοιπόν χρίστηκε από την αρχή της σεζόν βασικός και αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο της άμυνας και τα πήγε περίφημα στο πρώτο μισό της σεζόν. Αγωνίστηκε σε όλο τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, όπου ο Ολυμπιακός σημείωνε τη μία νίκη μετά την άλλη και ουσιαστικά «κλείδωσε» τον τίτλο, ενώ ήταν βασικός και στα δυο ματς των προκριματικών του Champions League με την Ομόνοια αλλά και στα 5 από 6 ματς της φάσης των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Συνολικά είχε μέχρι την περασμένη βδομάδα 27 παιχνίδια και μια ασίστ ως αριστερός μπακ, έχοντας φυσικά την εμπιστοσύνη του Πέδρο Μαρτίνς (Συνολικά έχει 29 συμμετοχές. Οι δυο ως στόπερ).

Ωστόσο, τον περασμένο Γενάρη ήταν ειλημμένη η απόκτηση αριστερού μπακ, που θα χριστεί βασικός προκειμένου και ο Χολέμπας να πάει στον ρόλο για τον οποίον αποκτήθηκε, αφού δεν ήταν δυνατόν να είναι ο μοναδικός μπακ από τα αριστερά σε όλη τη σεζόν. Η απόκτηση του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ λοιπόν έδωσε «ανάσες» στον Χολέμπας, όμως ο Έλληνας μπακ παρέμενε στα πλάνα του Μαρτίνς και υπολογιζόταν κανονικά. Ο Πορτογάλος τεχνικός τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια και όταν βρήκε και πάλι τα σκούρα πάλι ο «στρατιώτης» Χοσέ του έδωσε τη λύση.

Ο στόπερ Χολέμπας

Ο Μαρτίνς λοιπόν επέστρεψε και πάλι στον Χολέμπας για το «τρικ» με τους τρεις στόπερ στο ματς με την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο, με τον έμπειρο μπακ να πραγματοποιεί μια σπουδαία εμφάνιση. Η εμπειρία του, η ταχύτητα του και οι τοποθετήσεις του ήταν ο πλέον σημαντικός παράγοντας για να πάρει ο Ολυμπιακός το σπουδαίο διπλό στο Έμιρειτς, ενώ μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ότι με τον Χολέμπας στόπερ οι Πειραιώτες δεν δέχτηκαν γκολ.

Το πλάνο λειτούργησε άψογα και ο 36χρονος Χολέμπας «έδεσε» με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο σε θέση λίμπερο και τον Μπα λίγο πιο δεξιά και το αποτέλεσμα ήταν η νίκη επί των κανονιέρηδων. Και ποιος να ήξερε τι θα γινόταν αν ο Μαρτίνς έπαιζε με τον ίδιο τρόπο και στο Καραϊσκάκη, ή αν δεν είχε αποβληθεί, όπως αποβλήθηκε ο Μπα.

Φυσικά, ο Μαρτίνς μετά την Άρσεναλ δεν γινόταν να αφήσει αυτό το σύστημα, ειδικά από τη στιγμή που λειτούργησε εξαιρετικά. Στο ματς με τον Άρη ακολούθησε το ίδιο πλάνο, με τον Χολέμπας στόπερ σε τριάδα και το αποτέλεσμα ήταν και πάλι νίκη. Και τι νίκη… Με 1-0 και ενώ αγωνιζόταν με δέκα παίκτης ο Ολυμπιακός λόγω της αποβολής του Λαλά. Ο Χολέμπας μαζί με τον Σωκράτη και τον Μπα συνεργάστηκαν άψογα και ο Έλληνας μπακ που αγωνίστηκε ως στόπερ έβγαλε και πάλι μάτια. Και ο Ολυμπιακός κράτησε και πάλι το μηδέν. Ένας «στρατιώτης» ο Χοσέ που όποτε χρειαστεί όχι μόνο δίνει λύσεις, αλλά κάνει και τη διαφορά. Ένας παίκτης κόσμημα στο ρόστερ του Πέδρο Μαρτίνς…