Ενας συνδυασμός φαρμάκων μειώνει στο μισό τη θνησιμότητα από την Covid-19 για εκείνους που νοσούν σοβαρά. Κλινική δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η τοσιλιζουμάμπη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα, αποτελεί τη δεύτερη αποτελεσματική θεραπεία κατά του κοροναϊού. Οι υπεύθυνοι της έρευνας ανακοίνωσαν χθες ότι αυτό το φάρμακο μειώνει τη θνησιμότητα όσων ασθενούν βαριά με Covid-19 κατά 4%.

Αυτό το ποσοστό φαίνεται μικρό, όμως εάν στη θεραπεία χορηγείται συνδυαστικά και δεξαμεθαζόνη – ένα κορτικοστεροειδές που μειώνει τη φλεγμονή – η θνησιμότητα των ασθενών μειώνεται κατά το ένα τρίτο αλλά και κατά 50% στην περίπτωση των πιο σοβαρών περιστατικών.

Η τοσιλιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα εγκεκριμένο μέχρι στιγμής για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αρθρώσεων.

«Το συνδυαστικό αποτέλεσμα  της δεξαμεθαζόνης και της τοκιλιζουμάμπης είναι εντυπωσιακό και ευπρόσδεκτο» σχολίασε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.  «Βλέπουμε ότι ο συνδυασμός βοηθά όλους τους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που ήδη πάσχουν από προχωρημένη φλεγμονή».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε χθες πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων για την Covid-19 δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κρούσμα, εάν παραμένουν ασυμπτωματικοί. Προστίθεται ότι εκείνοι που επιλέγουν να μην μπουν σε καραντίνα πρέπει να έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου μέσα σε τρεις μήνες, παρ’ όλα αυτά καλό είναι να παρακολουθούν ενδελεχώς το εάν θα παρουσιάσουν συμπτώματα έως και δύο εβδομάδες μετά την επαφή τους με κάποιον ασθενή.

Συμφωνία ΕΕ – NOVAVAX

Στην Ευρώπη, αξιωματούχοι της ΕΕ επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι οσονούπω υπογράφεται συμφωνία με την αμερικανική εταιρία Novavax για την αγορά και άλλων εμβολίων.

Οι προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις είχαν γίνει τον Δεκέμβριο για τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δόσεων με προοπτική για άλλα 100 εκατομμύρια. «Οι συζητήσεις με τη Novavax έχουν ενταθεί και μέσα σε λίγες ημέρες αναμένεται να υπογράψουμε συμφωνία» δήλωσε αξιωματούχος που παίρνει μέρος στις συζητήσεις.

Η Ευρώπη επείγεται, καθώς σε αρκετές χώρες η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Χθες στη Γερμανία δεν έλειψαν εκείνοι που είπαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με γειτονικά κράτη, στα οποία κυριαρχούν οι πιο επιθετικές μεταλλάξεις του ιού, όπως η Αυστρία και η Τσεχία.

«Πιστεύουμε ότι θα ήταν λογικό να κλείσουμε τα σύνορα με τις δύο αυτές χώρες» δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερς. Προειδοποίησε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί εάν Αυστρία και Τσεχία δεν λάβουν πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.