Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στη χώρα μας, που αναμένεται να αποτελέσει «διαβατήριο» για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Δεν είναι μόνο η ατομική προστασία του καθενός από εμάς, αλλά είναι και η συλλογική ανοσία που θα δημιουργηθεί. Συνεπώς όσο περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν τόσο θα προστατεύεται ο καθένας από εμάς» τόνισε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Πώς θα κάνουμε το εμβόλιο

Οι πολίτες που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα, είτε sms στο τηλέφωνό τους είτε e-mail, με προκαθορισμένο ραντεβού για μέρα, ώρα και μέρος εμβολιασμού.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η νέα ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr, στην οποία θα μπορεί κανείς να κλείσει ραντεβού στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο, καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ του.

«Ο πολίτης Θα αποδέχεται το προκαθορισμένο μήνυμα ή θα το απορρίπτει και θα ζητά ένα άλλο ραντεβού» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται θα ενεργοποιηθεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Επιχείρηση «εμβόλιο»

Εντός του μήνα δρομολογούνται προσομοιώσεις της διαδικασίας παραλαβής των εμβολίων, διανομής στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και αποθήκευσής τους, ώστε όλα τα εμπλεκόμενη μέρη να εξασκηθούν πάνω στο λεπτό χειρισμό και τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών εμβολίων έναντι του πανδημικού ιού.

«Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι εμβολιαστικοί χώροι για να μπορέσουν να γίνουν ασφαλώς τα εμβόλια, με τη νοσηλεύτρια υποδοχής, με το γιατρό που θα δέχεται και θα παίρνει το κατάλληλο ιστορικό, με το εμβόλιο που θα γίνεται και με το χρόνο παραμονής του ασθενούς αυτού» υπογράμμισε ο Παναγιώτης Παπαδάτος, επιστημοντικός υπεύθυνος Β’ Κέντρου Υγείας Περιστερίου.

Με σκοπό τον ασφαλή εμβολιασμό του πληθυσμού, η Ελλάδα αναπτύσσει ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο θα καταγράφεται ποιο εμβόλιο χορηγήθηκε και πότε. Τα δεδομένα αυτά θα ενσωματωθούν σε μία κοινή Ευρωπαϊκή Βάση.

Σύμφωνα με τον αναπλ. Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Γιώργο Παπαζήση «οι δοκιμές στις μελέτες των δύο εμβολίων, και τις Pfizer και της Moderna, που αναμένεται να εγκριθούν έγιναν σε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων. Το μέγεθος του δείγματος είναι μία ασφαλιστική δικλείδα».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Η Ελλάδα έχει παραγγείλει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Μέχρι ένα εκατομμύριο από αυτές αναμένεται να περάσουν τα σύνορα μέσα στον Ιανουάριο, προκειμένου να εμβολιαστούν άμεσα οι υγειονομικοί και μετά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Ευτυχώς που παρήχθησαν εμβόλια τόσο γρήγορα. Θα δώσουν ανάσα και στο Σύστημα Υγείας και στην Οικονομία» σημείωσε η επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής».

Η προστασία που θα παρέχουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια 7 έως 8 μήνες.