Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεκινήσει προσπάθεια για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν χαλάσει επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ κυρίως λόγω της απειλής εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ αλλά και της γενικότερης πιο επιθετικής πολιτικής της Ουάσιγκτον απέναντι στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ ξεκινά άμεσα συνομιλίες για το πώς να βελτιώσει τις υπερατλαντικές σχέσεις μετά την αποχώρηση Τραμπ από την προεδρία, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Η επαναπροσέγγιση της ΕΕ με τις ΗΠΑ προωθείται και ως στρατηγική συμμαχία για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας, ανέφεραν πληροφορίες των «Financial Times».

Εκπρόσωποι των 27 χωρών της ΕΕ θα εξετάσουν τώρα πέντε ευρείς τομείς στους οποίους βλέπουν την πιθανότητα να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας με την κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Τζο Μπάιντεν από το επόμενο έτος, ύστερα από τέσσερα χρόνια τεταμένων σχέσεων κατά τη διάρκεια των οποίων ο Τραμπ εφάρμοσε επιθετική προς τους πάντες πολιτική που έγινε γνωστή ως «Πρώτα η Αμερική». «Η άφιξη της νέας κυβέρνησης και του Κογκρέσου (…) αποτελεί μια ευκαιρία για την ΕΕ να ανανεώσει και να ενδυναμώσει τη στρατηγική της συνεργασία με τις ΗΠΑ βασισμένη σε αμοιβαία συμφέροντα» ανέφερε το έγγραφο της ΕΕ για τους εκπροσώπους, σύμφωνα με το Reuters.

Οι πέντε ευρύτεροι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει στενότερη συνεργασία είναι η Υγεία, περιλαμβανομένης και της καταπολέμησης της COVID-19, η ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας και όχι μόνο, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας και η ενίσχυση κοινών αξιών των δύο πλευρών, σύμφωνα με το Reuters. Το όλο θέμα αναμένεται τώρα να συζητηθεί στους κόλπους της ΕΕ κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου κορυφής το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ και επίτροπος για θέματα Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει ήδη αναφέρει ότι η Κομισιόν έχει αρχίσει συνομιλίες με την ομάδα του Τζο Μπάιντεν που προχωρά αυτό το διάστημα στην οργάνωση της νέας κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο.

Ανανέωση συνεργασίας

Στο έγγραφο της ΕΕ προς τους αντιπροσώπους της για τις σχέσεις με τους Αμερικανούς αναφέρεται ακόμα ότι η συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει «να διατηρηθεί και να ανανεωθεί» προκειμένου ο δημοκρατικός κόσμος να μπορέσει να προστατέψει τα συμφέροντά του ενάντια σε «αυταρχικές δυνάμεις» και «κλειστές οικονομίες οι οποίες εκμεταλλεύονται την ειλικρίνεια στην οποία οι δικές μας κοινωνίες βασίζονται», σύμφωνα με τους «Financial Times». Οι προτάσεις νέας χάραξης πολιτικής σε συνεργασία με τις ΗΠΑ έχουν τίτλο «Μια νέα ατζέντα ΕΕ – ΗΠΑ για την παγκόσμια αλλαγή». Ανάμεσα σε όσα εξετάζονται αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών είναι επίσης να μπει φρένο στα σχέδια της ΕΕ για να φορολογηθούν περισσότερο αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Προτείνεται μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί από κοινού ρυθμιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή εποχή, όπως για παράδειγμα να υιοθετηθεί κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση μονοπωλιακών πρακτικών και προστασίας δεδομένων, για τον έλεγχο ξένων επενδύσεων και για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Τραμπ τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε θελήσει να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη απάντηση και των δύο πλευρών στις πολιτικές του Πεκίνου. Οι Βρυξέλλες και μεμονωμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εκδηλώσει ανησυχία το τελευταίο διάστημα για τη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην οικονομία, για παράδειγμα μέσω της προσπάθειας εξαγοράς μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θεωρούνται πρωταθλητές στις χώρες τους. Επιπλέον ο Τραμπ είχε προχωρήσει ή είχε απειλήσει να προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όλων των ειδών από Ευρώπη και Ασία.