Συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, που συνδέονται και με τις ισάριθμες μεγάλες ευκαιρίες για την επιτυχή επανεκκίνηση της οικονομίας στη μετά Covid-19 εποχή, κυριαρχούν στο 31ο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στις εργασίες του Συνεδρίου, που θα διαρκέσουν από την Τρίτη 1 έως και την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, οι διοργανωτές βάζουν στο τραπέζι του διαλόγου:

  • Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας,
  • Τη διαμόρφωση του επενδυτικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και
  • Την ανάδειξη της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το παραγωγικό μοντέλο, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, «είναι σαφές πως μια ακόμη κρίση, αυτή της πανδημίας, δημιούργησε μια νέα συνθήκη, η οποία και απαιτεί άμεσες αποφάσεις και αντίστοιχη δρομολόγηση». Το συνέδριο θα αποτελέσει μια πλατφόρμα διαλόγου με πυρήνα το άνοιγμα σε τομείς όπως η έρευνα, η αγροτεχνολογία και η μεταποίηση, οι οποίοι και θα δώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία στη χώρα μας. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση σε μια αναπτυξιακή προοπτική, η οποία περνά μέσα από διαδρομές που λαμβάνουν υπόψη τους τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, τις συνέργειες, και την αξιοποίηση του αποτυπώματος που αφήνει ο ραγδαία αυξανόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός.

 

Φιλικό περιβάλλον

Αναφορικά με τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, «κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις», όπως σημειώνουν στελέχη του Επιμελητηρίου. Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, βρίσκονται κατά κοινή ομολογία σε πολύ υψηλό σημείο. Στο συνέδριο θα αποτελέσουν ένα πολύ ουσιώδες αντικείμενο συζήτησης τόσο σε σχέση με την επενδυτική δυναμική που παρουσιάζεται, όσο και με τα αντανακλαστικά που οφείλει να παρουσιάσει η ελληνική δημόσια διοίκηση και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής στη δημόσια διακυβέρνηση, η στήριξη του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και η στροφή σε πιο εξαγωγικά αναπτυξιακά μοντέλα θα μπουν στο μικροσκόπιο διακεκριμένων ομιλητών διεθνούς εμβέλειας.

Ηδη μια σειρά πολύ σημαντικών επενδύσεων, όπως αυτές της CISCO, της Pfizer, της Microsoft, της Blink Charging, της Hines και πολλών άλλων εταιρειών έρχονται να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική σε μια διαρκή αύξηση που παρουσιάζεται στις αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις. Κλάδοι όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, η υγεία, η ασφαλιστική αγορά και ο τουρισμός τρίτης ηλικίας θα αναλυθούν αρκετά στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, φέρνοντας στην επιφάνεια πολύ σημαντικά δεδομένα.

Σχετικά με τη γεωπολιτική διάσταση του 31ου Greek Economic Summit, οι διοργανωτές υπόσχονται ότι οι εργασίες του Συνεδρίου θα δώσουν το στίγμα και πέρα από τη φωτογραφία της στιγμής, τη δυναμική ευρύτερα της ΝΑ Ευρώπης ως ενός χώρου που μπορεί να συγκεράσει προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες με τον ρόλο της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου. Από το σύνολο των ομιλητών που θα συμμετέχουν στα πάνελ θα τεθεί η δρομολόγηση ενός πλαισίου συνεργασιών και συμμαχιών με γνώμονα τον σεβασμό του δικαίου, της ασφάλειας και της ανάπτυξης μέσα από αναδιαμορφωμένους οδικούς χάρτες διανομής ενός νέου ενεργειακού μείγματος.

Το 31ο GES 2020 θα διεξάγεται τις ώρες 14.30-20.00 από 1 έως 3 Δεκεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα του συνεδρίου στη διεύθυνση: https://www.amcham.gr/wp-content/uploads/2020/11/GES-2020-AGENDA.pdf

Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν: https://www.eventora.com/en/Events/ges-2020