Δυσαρέσκεια, διαβάζω, εξέφρασαν οι χρήστες των social media για το βίντεο που προβλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πρόσοψη της Βουλής, προς τιμήν της «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων». Δέσποζε, πληροφορούμαι από τα σχετικά δημοσιεύματα, η μορφή της Παναγίας, σε συνδυασμό με εικόνες της στρατιωτικής μας Ιστορίας, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να είναι «στα όρια του κιτς», σύμφωνα με ορισμένους. Χωρίς να έχω δει το επίμαχο ταινιάκι ώστε να μπορώ να το κρίνω, αναγνωρίζω ότι το μείγμα θρησκείας και «πολεμικής αρετής», για να θυμηθούμε τη γλώσσα άλλων εποχών, είναι τουλάχιστον αναχρονιστικό. Υπάρχει, ωστόσο, πλούσιο παρασκήνιο στην υπόθεση αυτή, το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι άγνωστο.

Γνωρίζουμε οι περισσότεροι ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και υπουργίας Καμμένου (του εξαφανισμένου σήμερα) η Παναγία προήχθη με κάθε επισημότητα στον βαθμό του υποστρατήγου Πεζικού. Αυτό που αγνοούμε, όμως, είναι ότι έκτοτε κατέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αποκατάσταση για την καθυστέρηση στην απονομή βαθμού και κέρδισε σε όλες τις βαθμίδες! Στη συνέχεια, η υπόθεση πέρασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου πρόκειται να δημοσιευθεί μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, έχει ήδη γίνει γνωστό σχετικώς ότι θα δικαιώνει την Παναγία, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να προαχθεί σε στρατηγό, κάτι που θα προκαλέσει αναστάτωση στη στρατιωτική ιεραρχία, ενδεχομένως και σε αυτή τη σύνθεση του Γενικού Επιτελείου.

Με τη συγκατάβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καθυστέρησε για λίγες ημέρες τη δημοσίευση της απόφασης, οι δύο αντίδικοι, Παναγία και ελληνικό Δημόσιο, ήλθαν σε συνεννόηση με σκοπό τον συμβιβασμό, ο οποίος και επετεύχθη. Δεν γνωρίζω τη συμφωνία σε όλη την έκταση και τις λεπτομέρειές της. Το βέβαιο είναι ότι ένας από τους όρους που απεδέχθη το ελληνικό Δημόσιο για την ηθική ικανοποίηση της υποστρατήγου, ώστε να μη διεκδικήσει τους οφειλόμενους βαθμούς, ήταν και η προβολή του συγκεκριμένου βίντεο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχω καταφέρει να διασταυρώσω, στη διαπραγμάτευση, το Δημόσιο φαίνεται ότι απεδέχθη και τον όρο της προαγωγής του Αγίου Νικολάου σε υποναύαρχο. Μας προϊδεάζει σχετικώς το σποτ που παρήγαγε το Πολεμικό Ναυτικό εν όψει 6ης Δεκεμβρίου, όπου δεσπόζει η μορφή  του αγίου, με φόντο τα πολεμικά πλοία στο Αιγαίο. «Δεν είναι τυχαίο αυτό», μου επισημαίνει ανώτατη στρατιωτική πηγή, «διότι η ανακοίνωση της προαγωγής του θα γίνει ανήμερα της εορτής του». Πάντως, ο φαβοριτισμός ανησυχεί την πλευρά του Δημοσίου, η οποία κατέστησε σαφές στην Παναγία και τους δικούς της ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ούτε επέκτασή της. Αλλωστε, παρά τη μεγάλη πίεση, το αίτημα της Παναγίας να προαχθεί σε υποστράτηγο Πυροβολικού και η Αγία Βαρβάρα απερρίφθη…

Για γέλια

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ισχυρίσθηκε ότι, αν ο Πολάκης ήταν στο ΚΙΝΑΛ, τώρα θα τον είχαν διαγράψει. Εύγε! Στο χέρι τους είναι, λοιπόν, να το αποδείξουν, διαγράφοντας τον Δημήτρη Βερβεσό, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για τον οποίον είναι γνωστό ότι ανήκει στο ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Η μοναδική διαφορά, ανάμεσα στο πάρτι γενεθλίων στο γραφείο του Δ. Βερβεσού και στα τραπεζώματα του Πολάκη, ήταν η πρόθεση. Στην περίπτωση του Πολάκη, πρόθεση ήταν η πρόκληση, ενώ σε εκείνη του προέδρου του ΔΣΑ ήταν η χαζομάρα – αν όχι η δική του, οπωσδήποτε εκείνου που δημοσίευσε τις φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν το ίδιο.

Να τους γνωρίσουμε!

Η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας δημοσίευσε φωτογραφία της στο Instagram, λίγο πριν από τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ομολόγους της, χωρίς να έχει προσέξει ότι στη φωτογραφία διακρινόταν το χαρτί με τον κωδικό πρόσβασης. Το πρόσεξε, όμως, ένας συμπατριώτης της δημοσιογράφος, ο οποίος και μπήκε απρόσκλητος στη τηλεδιάσκεψη, για να πει ο άνθρωπος μια καλημέρα. Θυμίζω την ανάλογη περίπτωση με τον αλησμόνητο Τόσκα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που φωτογραφήθηκε στην πρώτη συνέντευξή του με τον κωδικό του κομπιούτερ του σε κοινή θέα και, με την ευκαιρία, προτείνω αυτούς τους δύο να τους φέρουμε σε επαφή. Εχουν πολλά κοινά…