Μέσα από τα χέρια τους βλέπουν την περιουσία τους να χάνεται 463 ιδιοκτήτες στο Μαρκόπουλο (!). Τι έχει γίνει; Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Κώστα Αλλαγιάννη οι ιδιοκτήτες δήλωσαν κανονικά το 2008 τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Κτηματολόγιο Μαρκοπούλου, αλλά λίγο αργότερα οι δηλωθείσες ιδιοκτησίες είχαν εσφαλμένα εγγραφεί στο κτηματολογικό γραφείο Σπάτων – Αρτέμιδας (!) ως «αγνώστων ιδιοκτητών»…

Πρόκειται για 264 ιδιοκτησίες, που καλύπτουν μια έκταση 920 στρεμμάτων, στο βόρειο όριο του Δήμου Μαρκοπούλου οι οποίες πλέον, αν δεν αλλάξει κάτι έως το τέλος του χρόνου, κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά και να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Η αποκάλυψη όπως λένε από τον Δήμο Μαρκοπούλου έγινε τυχαία το 2019 και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση από το Κτηματολόγιο… Κατά τον Δήμο, η αρχική «δικαιολογία» από το Κτηματολόγιο, ήταν πως οι περιουσίες διεγράφησαν από τις αρχικές εγγραφές Μαρκοπούλου «λόγω αγωγών που είχαν κατατεθεί στο κτηματολόγιο Σπάτων – Αρτέμιδας για τις οποίες επρόκειτο να χορηγηθούν στοιχεία για να τις αναζητήσουν στα δικαστήρια».

Ωστόσο, πάντα κατά τον Δήμο, δεν δόθηκε ποτέ κανένα στοιχείο από το Κτηματολόγιο. Ετσι, όλη η έρευνα έγινε από τη δημοτική αρχή εν μέσω κορωνοϊού, με συνέπεια να εντοπιστούν μόλις έξι αγωγές που αφορούν μια έκταση μόλις ενός στρέμματος σε σύνολο, όπως προαναφέρθηκε, 920 στρεμμάτων.

Για τον λόγο, με επιστολή που εστάλη (στις 13 Οκτωβρίου 2020) από τον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας στη διοίκηση του Κτηματολογίου (η οποία κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και την ΠΟΜΙΔΑ) ζητείται «οριζόντια» επίλυση του ζητήματος.

«Σας δηλώνουμε, ότι δεν θα ανεχτούμε άλλη απάντησή σας, που να κινείται από την αδιαφορία και την αναλγησία έως τον εμπαιγμό. Ενώπιον των αποτελεσμάτων της νομικής και τεχνικής έρευνας, που εντέλει διενεργήσαμε μόνοι, χωρίς την επιβεβλημένη βοήθειά σας, δεν έχετε πλέον καμία δικαιολογία να μην προβείτε στην επιθυμητή απ’ όλους μας λύση», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

Μέχρι στιγμής, από το Κτηματολόγιο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» αλλά και τα εσφαλμένα «Ελληνικού Δημοσίου Ακίνητα».

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα με τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί πως η περίπτωση των 463 ιδιοκτητών στο Μαρκόπουλο δεν είναι η μοναδική. Κι αυτό διότι περιθώριο έως το τέλος του χρόνου έχουν ιδιοκτήτες σε 298 περιοχές σε όλη τη χώρα προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικά 299.174 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο (!).

Αγωγές

«ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα στο φύλλο της 12ης Οκτωβρίου 2020. Αυτοί οι ιδιοκτήτες, θα πρέπει να καταθέσουν στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγραφών προκειμένου η περιουσία τους να μην… πέσει στα χέρια του Δημοσίου. Διαφορετικά, την 31 Δεκεμβρίου 2020 χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια – αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιστρέψει.

Σημειώνεται πως ήδη σε 35 περιοχές της χώρας (σ.σ.: στην Αττική είναι τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα) ξεκίνησε η περιέλευση 13.156 ακινήτων – που έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη – προς το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη», μαζί με τις 35 περιοχές, ανέρχεται σύμφωνα με στοιχεία από το Κτηματολόγιο, σε 312.330. Εδώ υπάγονται και ακίνητα που ανήκουν στο κράτος ή τους Δήμους αλλά δεν δηλώθηκαν.

Τι ισχύει σήμερα για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

Για τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης (1997 – 1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και για τα νέα (από το 2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου που διαδέχθηκε το αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο.