Η Αίγυπτος παρουσιάζεται ιδιαίτερα ανήσυχη όχι μόνο για την αυξανόμενη ανάμειξη της Τουρκίας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις αλλά ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα εμπλέκει πλέον και χρησιμοποιεί ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα.

Η ανησυχία του Καΐρου κατατέθηκε και μάλιστα εμφαντικά στην 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την περασμένη Τετάρτη από τον ίδιο τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στις συζητήσεις του τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Το Κάιρο, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό – ένα ζήτημα το οποίο αφορά το μέτωπο στη Λιβύη, την ίδια την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου και τον κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση έλεγχο των ισλαμιστών στη χώρα αλλά και ευρύτερα την περιοχή – είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο. Και συναφώς, ζήτησε από τους κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη όπως το κρατήσουν ψηλά στην ατζέντα, όχι μόνο των τριμερών επαφών αλλά και των δικών τους κινήσεων προς τρίτες χώρες.

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ που κυκλοφορούν