Κορυφώνονται οι άτυπες, παρασκηνιακές συζητήσεις Αθήνας – Βρυξελλών για το μείγμα του φθινοπωρινού πακέτου στήριξης και των φοροελαφρύνσεων του 2021, με το Eurogroup της Παρασκευής να επικεντρώνεται στα εθνικά δημοσιονομικά σχέδια των χωρών της ευρωζώνης, ενόψει της κατάθεσης των προσχεδίων του προϋπολογισμού του 2021 τον Οκτώβριο.

Επειτα από επτά μήνες τηλεδιασκέψεων, οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά με φυσική παρουσία, ενώ «ντεμπούτο» θα κάνει ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Αναμένεται να τεθούν ως θέματα η διάρκεια και το μείγμα των δημοσιονομικών κινήτρων που έχουν υιοθετηθεί λόγω της επιδημικής κρίσης, ώστε στη συνέχεια να συζητηθούν πώς τα προσωρινά μέτρα στήριξης των κρατών – μελών θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμες επενδυτικές δράσεις, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Αν και η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει μεταβεί ήδη στο Βερολίνο προκειμένου, σήμερα, να έχει τετ α τετ επαφές με τον γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς και τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στο EuroWorking Group Γιοργκ Κούκις. Επίσης, θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή Ραλφ Μπρινκχάους, καθώς και μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πακέτο παροχών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ, το προσεχές Σαββατοκύριακο, δεν θα εκπλήξει τις Βρυξέλλες, αφού έχουν προηγηθεί ήδη κάποιες συζητήσεις, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι το περιεχόμενό του θα εξεταστεί διεξοδικά και στις σημερινές επαφές. Το βλέμμα, ωστόσο, είναι στο επόμενο Eurogroup (τον Οκτώβριο), καθότι στην ατζέντα θα βρίσκονται η ελληνική οικονομία και η 7η έκθεση αξιολόγησης της χώρας. Πηγές αναφέρουν πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπερισχύει η άποψη πως η Ευρώπη βρίσκεται μεσούσης της κρίσης – με άγνωστη διάρκεια – και ως εκ τούτου είναι απαραίτητα τα μέτρα ενίσχυσης και η δημοσιονομική ευελιξία για όλες τις χώρες έως και το 2021.

Ψηλά στο πακέτο των κυβερνητικών εξαγγελιών βρίσκονται η δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στα 3.000 ευρώ (από τις 6.500), καθώς και το κούρεμα της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021. Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο που προβλέπει τη μείωσή της κατά 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Επίσης προωθείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ενώ υπό εξέταση είναι και η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων καθώς και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Παράλληλα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2021 η μειωμένη προκαταβολή φόρου για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Επίσης, προβλέπεται η πληρωμή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, δεν αποκλείεται να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Ετήσια έντοκα με μηδενικό επιτόκιο

Με απόδοση 0%, μειωμένη κατά 25 μονάδες βάσης, σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου, διέθεσε ο ΟΔΔΗΧ τίτλους, με την Ελλάδα να αντλεί από ετήσια έντοκα γραμμάτια 812,5 εκατ. ευρώ, αποτελώντας την ένατη τέτοια έκδοση από τον Αύγουστο του 2018. Το ποσό που αντλήθηκε περιλαμβάνει και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης των τίτλων αυξήθηκε στο 2,61 από 1,89 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με μήνυμά του στο Twitter εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας πως «η επιτυχής δημοπρασία 12μηνων εντόκων, με την απόδοση στο 0% – το χαμηλότερο στην ιστορία για τη συγκεκριμένη ωρίμανση -, επιβεβαιώνει τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα της ευρωζώνης» και προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε να δουλεύουμε με μεθοδικότητα και με σύνεση».