Τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη των κρουσμάτων το Φθινόπωρο κρούουν οι επιστήμονες καθώς εκφράζουν την ανησυχία ότι η χώρα μπορεί να επιβαρυνθεί από το άνοιγμα των σχολείων, την επιστροφή όλων των αδειούχων αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της πανδημίας.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 187 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 11.386, ενώ μετά το θάνατο δύο ακόμη συμπολιτών μας σήμερα, Κυριακή, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από επιπλοκές του κοροναϊού ανέρχεται πλέον σε 282.

Την ίδια στιγμή, για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας μίλησε στο MEGA ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σχολιάζοντας των μειωμένο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, είπε «εύχομαι να συνεχιστεί η μείωση κρουσμάτων. Αλλά να είμαστε επιφυλακτικοί. Γιατί μειώθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ που εκκρεμούσαν λόγω προβλήματος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο άμεσο προσεχές διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων στις πόλεις.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα και «φθάσουν τα 500, 600, 700 ημερησίως, θα έχουμε δραματικές εικόνες. Πιθανό να γίνει, αλλά δεν πιστεύω να φτάσουμε σε τέτοια νούμερα. Γι’ αυτό άρχισαν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα». Ο καθηγητής πρότεινε την διενέργεια πολλαπλών τεστ σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες εάν νοσήσουν, θα κινδυνεύσει η ζωή τους, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να «περιφρουρηθούν γηροκομεία, δομές φιλοξενίας, φυλακές».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο εκτίμησε ότι τα ακριβή νούμερα των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερα από αυτά τα οποία ανακοινώνονται και τα κρούσματα τα οποία ανακοινώνονται δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα εφόσον υπάρχουν καθυστερήσεις σε εργαστηριακούς ελέγχους και εφόσον πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ.

Συναγερμός στις κλειστές δομές

Την ανησυχία που υπάρχει όλο το προηγούμενο διάστημα για τις κλειστές δομές και την τυχόν διασπορά του κοροναϊού σε αυτές επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο η είδηση ότι δύο ηλικιωμένοι από γηροκομεία έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Κυριακής.

Εξηγώντας γιατί «χτυπήθηκαν» γηροκομεία και δομές ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε το πρωί της Κυριακης στο OPEN:

«Πλέον, επειδή επιστρέφουν οι παραθεριστές, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, αν δεν προσέξουν, διασπείρουν τον ιό και βλέπουμε να ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και γι αυτό έχουμε τη διασπορά σε γηροκομεία και δομές. Εχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων από 100 έως 300 ημερησίως, δεν έχουμε ευτυχώς αυτό που φοβόμασταν, δηλαδή να έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η επήρεια του Δεκαπενταύγουστου δεν ήταν μεγάλη, περάσαμε τον σκόπελο του δύσκολου Αυγούστου και μπαίνουμε στο εξίσου δύσκολο φθινόπωρο» είπε στο ΟΡΕΝ το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας .

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος αποτιμώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία έκανε λόγο για «κρίσιμη κατάσταση», όχι όμως για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρθηκε σε εκείνο το χρονικό διάστημα που προσφέρεται για τη θωράκιση της χώρας, ενόψει του χειμώνα. «Είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλουμε ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, για να περιορίσουμε αυτή την διασπορά σε αυτή τη φάση, γιατί έρχεται η γνωστή φθινοπωρινή, χειμερινή περίοδος η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα» προειδοποίησε σχετικά ο Καθηγητής, προτείνοντας:

· κατάλληλη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων,

· κατάλληλο testing,

· καλή ιχνηλάτηση των επαφών,

· διαφύλαξη των νοσοκομείων από τη διασπορά του ιού,

· σωστή, συνεχή και στοχευμένη ενημέρωση στον κόσμο για τα μέτρα προστασίας,

· πολύ στενούς ελέγχους

Προβληματισμός για τις ηλικίες 50-60 ετών

Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 456 επιβεβαιωμένα κρούσματα, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Οι δυσκολίες ελέγχου της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο φαίνεται ότι είναι μεγάλες, τόσο λόγω του μεγάλου πληθυσμού του, όσο και λόγω των συναθροίσεων μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, έξω από αυτά.

«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε, η χώρα αυτή τη στιγμή έχει αποφύγει το κακό σενάριο, για πάνω από 700 κρούσματα έως το τέλος Αυγούστου και βρίσκεται στο μέτριο σενάριο, με σταδιακή αύξηση των διασωληνώσεων, κάτι που αποδίδεται στην έξαρση προ εβδομάδας. Πάντως, οι ειδικοί θέλουν αριθμούς κάτω των 200 κρουσμάτων ημερησίως.

Θετική θεωρεί ο κ. Μαγιορκίνης τη στάση των νέων, που έδειξαν ότι ακούν τις οδηγίες των ειδικών. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στις ηλικίες 50-60 και είναι κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες. «Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε», σχολίασε.