Μείωση 8%-10% στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο του γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για φοροελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση ανασύρει τον φάκελο για τις μειώσεις φόρων από το 2021, που μπήκε στο συρτάρι λόγω της υγειονομικής κρίσης. Το έδαφος για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα αφορούν αλλαγές στην κλίμακα και στους συντελεστές του φόρου στρώνει και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Μάλιστα, το πόρισμα προτείνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Τον δρόμο για τη νέα, δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που πληρώνουν πάνω από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ανοίγει ο δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου από το 80,65% στο 84,86% που καταγράφηκε φέτος.

Στις προτεραιότητες είναι η παρέμβαση στον φόρο ακίνητης περιουσίας, για τον οποίο θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά, όπως ήδη εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα.

Η προσεχής ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και ενδεχομένως η αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων (που σήμερα υπολογίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα) εκτιμάται ότι ανεβάζουν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Κλειδί στην ελάφρυνση των λογαριασμών του ΕΝΦΙΑ θα διαδραματίσουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη τη χώρα. Τις νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να δώσουν οι εκτιμητές ακινήτων λόγω των ανατροπών που προκαλεί στην αγορά ακινήτων η πανδημία και ως εκ τούτου οι τιμές θα καθορίσουν και τις ελαφρύνσεις που θα δουν στον ΕΝΦΙΑ του 2021, κυρίως, οι έχοντες μεσαία περιουσία.

Στόχος είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να ισχύσουν και αυτές από τις αρχές του επόμενου έτους. Αυξήσεις τιμών θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Στο μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει ξεκινήσει, όπου αναμένεται να εκδοθούν 7,3 εκατομμύρια σημειώματα για ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του φόρου θα ανέλθει σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς θα ισχύσουν και φέτος οι κλιμακωτές μειώσεις του φόρου 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της αξίας της συνολικής ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου που εφαρμόστηκαν πέρυσι. Σημειώνεται πως ο φόρος φέτος πρόκειται να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.

Δύο στόχοι

Με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%-10% σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες η κυβέρνηση επιδιώκει:

  1. Να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και οι λεγόμενες «φθηνές» συνοικίες και πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν πάρει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες.
  2. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων να μην εξανεμίσει την πρώτη μείωση 22% μεσοσταθμικά που έχουν στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά οι έχοντες μεσαία ακίνητη περιουσία. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% δεν θα είναι οριζόντια, όμως οι φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερη μείωση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ του 2020, ενώ για άλλους ο λογαριασμός θα ξεφουσκώσει λιγότερο σε σχέση με φέτος.

Οι εκπτώσεις στον φόρο που ανακοινώθηκαν πέρυσι και θα ισχύσουν και φέτος

  • Για αξία έως 60.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 30%.
  • Από 60.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 27%.
  • Από 70.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 25%.
  • Από 80.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 20%.
  • Από 1.000.000 ευρώ και άνω η έκπτωση θα είναι 10%.