Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», Άγγελος Αθανασόπουλος, για το σημείο που βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το Oruc Reis βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι της καινούριας Νavtex και κινείται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο από υποστηρικτικά και στρατιωτικά πολεμικά σκάφη.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, η ενέργεια αυτή ανεβάζει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ αυτό που έχει μεγάλη σημασία και διαφέρει με την προηγούμενη Navtex είναι ότι το δυτικό του άκρο ακουμπάει ακριβώς στη γραμμή οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ με την αιγυπτιακή.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο είναι ένα μήνυμα από την πλευρά της Τουρκίας το οποίο δείχνει ότι μέχρι εκεί μπορούν να πάνε και όχι παραπέρα.

Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως ακολουθεί το ίδιο μοτίβο που ακολούθησε όταν υπεγράφη η ελληνοϊταλική συμφωνία, διότι αυτό εξυπηρετεί την τουρκική ρητορική. «Μειωμένη επήρεια, άρα μειωμένη επήρεια σε όλα τα νησιά, άρα μπορούμε να συνεχίσουμε», σχολίασε για την τουρκική πλευρά.

Είναι σαφές, υποστήριξε, πως αυτή τη φορά δε θα σταματήσουν όπως την προηγούμενη, ενώ το μήνυμα της Τουρκίας είναι ότι σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Θέλει μέσω της έντασης να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.