Η αμερικανική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, στην οποία Ελληνοαμερικανοί και Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις, ανακοίνωσε ότι το «κοκτέιλ» αντισωμάτων κατά της νόσου Covid-19 που αναπτύσσει είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εταιρεία, το «κοκτέιλ» αντισωμάτων προστάτευσε δύο είδη πειραματόζωων (36 μαϊμούδες μακάκους και 50 τρωκτικά χάμστερ) να αρρωστήσουν, ενώ παράλληλα θεράπευσε όσα είχαν τη λοίμωξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων «σχεδόν μπλόκαρε τελείως τη μόλυνση από τον ιό», ενώ παράλληλα μπόρεσε να ελαχιστοποιήσει τη λοίμωξη σε μια δεύτερη μελέτη, όπου τα ζώα είχαν μολυνθεί με πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Η προφυλακτική δράση ήταν πολύ μικρότερη με τη χαμηλότερη δόση του φαρμάκου.

Η Regeneron, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του φαρμάκου της είναι ανάλογα ή ανώτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των εμβολίων κατά της Covid-19 σε πειραματόζωα και υποστηρίζει πως -με βάση τα έως τώρα δεδομένα- το φάρμακο της μπορεί να παρέχει κλινικά οφέλη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της νόσου.

Όμως αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά τη δοκιμή του «κοκτέιλ» σε ανθρώπους, καθώς τα θετικά αποτελέσματα σε ζώα δεν εγγυώνται ανάλογη επιτυχία και στους ασθενείς. Για το λόγο αυτό, η Regeneron έχει ήδη αρχίσει κλινικές δοκιμές τρίτου σταδίου σε ανθρώπους, ενώ έχει υπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση συμβόλαιο προμήθειας ύψους 450 εκατ. δολαρίων, αν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ