Μετά την έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις με την Τουρκία, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος και Θ. Δρίτσας ζήτησαν επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Είχε προηγηθεί η αυστηρή σύσταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον πρωθυπουργό «να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018» με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής».

Πολεμικό συμβούλιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν «η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η γειτονική χώρα για έρευνες του URUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές.

Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπενθύμιζαν ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο τομεάρχης της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης.