Τη μεγάλη πίεση που ασκεί στην ελληνική οικονομία η υγειονομική κρίση, αποτυπώνουν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020, καθώς ενώ συμπεριλαμβάνουν 15 μόνο μέρες του lockdown καταγράφουν ύφεση της τάξης του 0,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ντίνος Σιωμόπουλος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», το πρώτο τριμηνο του 2020 χάθηκαν 776 εκατ. από την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 289 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για την ύφεση συνολικά το 2020 είναι πως θα φθάσει το 10%.

Ανησυχητική είναι εξάλλου η μεγάλη μείωση στις επενδύσεις (-8,4%). Στις θετικές ειδήσεις, η μικρή αύξηση των εξαγωγών και η στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την Κρ. Λαγκάρντ με άλλα 600 δισ.

Νέα «βέτο»

Στο μεταξύ αυξάνουν τα «όχι» από ευρωπαϊκές χώρες στις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες Σαράντη Μιχαλόπουλου, στις τέσσερις χώρες που δεν θέλουν επιδοτήσεις – Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία – προστέθηκαν και η Φινλανδία και η Τσεχία. Όπως προμηνύεται, η Σύνοδος Κορυφής στις 19 Ιουλίου θα είναι μια απλή ανταλλαγή απόψεων, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ενώ οι πιέσεις των χωρών αυτών, μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους όρους.

Η ύφεση της τάξης του 0,9%

Σχετικά με την ύφεση του πρώτου τριμήνου, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Μιχάλης Γκλεζάκος τόνισε στην εκπομπή πως η ανακοίνωση ήταν μια θετική εξέλιξη καθώς αναμένονταν χειρότερα αποτελέσματα.

Παρόλο που η ελληνική οικονομία δεν έχει βαριά βιομηχανία για να δεχθεί βαρύ πλήγμα όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, περιμέναμε χειρότερα αποτελέσματα, είπε ο κ. Γκλεζάκος.

Και συμπλήρωσε πως το κομβικό ζήτημα είναι αν θα πάρουμε τα χρήματα που πρότεινε η Κομισιόν ή αν τελικά η διαδικασία θα μπλοκάρει από τις χώρες που ασκούν «βέτο».

Τέλος στην εκπομπή δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για την αναδρομική επιδότηση δόσης 330.000 στεγαστικών δανείων. Ποιους αφορά, τα ποσά επιδότησης, τα κριτήρια.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέτρο που μπορεί να βοηθήσει τα νοικοκυριά αλλά και τις τράπεζες άρα και συνολικά την οικονομία», σχολίασε ο κ. Γκλεζάκος.