Οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την οικονομία του ψευδοκράτους να αιμορραγεί λόγω της πανδημίας COVID-19 και την Τουρκία να μη βοηθά, όπως λένε – καθώς προσπαθεί να σώσει τον εαυτό της – και αγανακτούν. Το lockdown έδειξε τα «δόντια» του αρκετά νωρίς, με την ανησυχία να είναι έκδηλη στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα, καθώς τα έσοδα έχουν ήδη καταρρεύσει.

Από τη στιγμή που η Ευρώπη «κατέβασε ρολά» και ανεστάλησαν οι διελεύσεις στα οδοφράγματα στην Κύπρο, η οικονομία των Κατεχομένων άρχισε να μετρά αντίστροφα, καθώς είναι πλήρως εξαρτημένη από την Αγκυρα, τον τουρισμό και τους Ελληνοκύπριους.  Οι τουρίστες δεν μπορούν να φτάσουν ούτε μέσω Τουρκίας, ούτε μέσω ελεύθερης Κύπρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φέρουν χρήματα στα ταμεία. Την ίδια στιγμή το κλείσιμο των οδοφραγμάτων αποδεικνύεται καταστροφικό, αφού οι Ελληνοκύπριοι περνούσαν καθημερινά τα οδοφράγματα για τις αγορές τους –  καύσιμα, τρόφιμα, ρούχα, ακόμα και φάρμακα – λόγω της σημαντικής διαφοράς στις τιμές και συντηρούσαν σε μεγάλο βαθμό όλους τους τομείς του εμπορίου.

Εγκατάλειψη

«Η εξάπλωση του COVID-19 στη Βόρεια Κύπρο είναι μερικώς υπό έλεγχο. Μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι η πανδημία δεν είχε τραγικές επιπτώσεις στην υγεία. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για την οικονομία» παρατηρεί ο τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Αμπντουλάχ Κόρκματζχαν μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Η οικονομία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει καταρρεύσει. Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν. Για άλλες ο δανεισμός είναι μονόδρομος για ακόμα μία φορά, ενώ οι κύριοι τομείς εσόδων, όπως ο τουρισμός και η παιδεία, έχουν καταρρεύσει» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προσθέτει ότι το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ ήταν μόνο για την προστασία του τραπεζικού τομέα και των μεγάλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εγκαταλειφθούν στο έλεος εργοδοτών και τραπεζών.

Την τραγική κατάσταση της οικονομίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο Τατάρ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι τον Απρίλιο στα ταμεία του κατοχικού κράτους μπήκαν μόνο 200 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (25,5 εκατ. ευρώ περίπου), ένα ποσό εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες της οικονομίας του ψευδοκράτους στον υπερθετικό βαθμό, ιδιαίτερα γιατί η Τουρκία εμφανίζεται απρόθυμη να συμβάλει, παρά τις δηλώσεις, στις 22 Απριλίου, του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κόμματος του ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η η Αγκυρα «έχει τη δύναμη να καλύπτει όλες τις ανάγκες της «ΤΔΒΚ»». Αλλωστε, για πολλούς, η Αγκυρα εκδικείται τους Τουρκοκύπριους για τη στάση τους απέναντί της. Τόσο λόγω του «πολέμου» του Ερντογάν στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όσο και γιατί τα Κατεχόμενα δεν προσαρμόζονται πλήρως στις απαιτήσεις της Αγκυρας. Στα «αγκάθια» των σχέσεων Κατεχομένων – Τουρκίας συγκαταλέγεται και η απροθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς να συμβάλει στον εντοπισμό οπαδών του Γκιουλέν ή του ΡΚΚ και να τους παραδώσει στην Αγκυρα, η οποία κάνει λόγο για μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων». Στη διαπίστωση ότι οι πόροι που περίμενε το ψευδοκράτος από την Τουρκία δεν ήρθαν ποτέ αναφέρονται ακόμα και οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα «έχει πικρίες»…

Ούτε δεκάρα

«Η Τουρκία δεν έχει στείλει ούτε μία δεκάρα βοήθεια. Ενα περιορισμένο χρηματικό ποσό δαπανήθηκε σε έξοδα για τον στρατό» σημειώνει ο Κόρκματζχαν. «Το καθεστώς του Ερντογάν εκδικείται τους Τουρκοκύπριους και τους τιμωρεί. Γιατί ο Ερντογάν δεν συμπαθεί τους Τουρκοκύπριους και οι Τουρκοκύπριοι δεν συμπαθούν τον Ερντογάν» προσθέτει και υπενθυμίζει ότι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ του τούρκου προέδρου και του τουρκοκύπριου ηγέτη. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος που συνδέει τη μηδενική βοήθεια από την Τουρκία με την προσπάθεια της Αγκυρας για ήττα του Ακιντζί στις εκλογές στα Κατεχόμενα.

Σε δεινή θέση, πάντως, είναι και ο Τατάρ, που πλέον αναγκάζεται να δηλώσει ότι η οικονομία θα επανεκκινήσει με την άρση των περιορισμών, έστω και αν συνεχίζει να δικαιολογεί την Τουρκία. Τουρκοκύπριοι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς προειδοποιούν για εκτόξευση της ανεργίας, αφού υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, ενώ προεξοφλούν ότι η υποχώρηση της οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά την άρση των περιορισμών. Οι δύσκολες συνθήκες εντείνουν τη δυσπιστία των Τουρκοκυπρίων απέναντι στην Αγκυρα, με αρκετούς να σχολιάζουν ότι ίσως είναι και θετική εξέλιξη, καθώς αναδεικνύει την αναγκαιότητα λύσης του Κυπριακού.