Με επιδότηση εργασίας ξεκίνησε η παρουσίαση του Ενδιάμεσου Προγράμματος από το Κίνημα Αλλαγής. Ο κεντροαριστερός φορέας έδωσε στην δημοσιότητα την πρότασή του για την στήριξη των εργαζομένων, αντικαθιστώντας, επί της ουσίας, την λογική του επιδόματος των 800 ευρώ για όσους βγουν σε αναστολή.

Η πρόταση προβλέπει την κάλυψη του 40% του μισθού των εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις για 6 μήνες -ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Παρόμοια κάλυψη, ίδιου ύψους, προβλέπεται για τους εργαζόμενους σε εποχιακές τουριστικές επιχειρήσεις για τους μήνες που θα μένουν ανοιχτές, αλλά και κάλυψη 40% του μισθού και του εργόσημου για τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Στην λογική της πρότασης εντάσσεται και η παροχή κινήτρων: για κάθε νέα πρόσληψη πλήρους απασχόλησης κόστους 1000 ευρώ, η επιχείρηση θα φοροαπαλάσσεται για 1500.

Το «κλειδί», για το Κίνημα Αλλαγής, είναι η πλήρης απασχόληση -βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση, εξηγούν στην πρότασή τους, είναι οι επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις και να μην αλλάξουν δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις εργασίας (πχ. μείωση αποδοχών ή μετατροπή σε μερική απασχόληση).

Στο Κίνημα Αλλαγής τονίζουν πως η πρότασή τους είναι κοστολογημένη: κοστίζει περίπου 2 δισ. ευρώ και 1 εκατομμύριο εργαζόμενους και αντλεί πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, από το ΕΣΠΑ και τα προγράμματά του που επιδοτούν τις προσλήψεις, καθώς και το περίφημο «μαξιλάρι», εφόσον αυτό χρειαστεί.

Η Φώφη Γεννηματά ανέπτυξε την πρόταση σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο. «Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια, γι αυτό προτείνουμε αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα», τόνισε.

«Αλλιώς το κόστος της ανόρθωσης της οικονομίας θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και η περίοδος της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη. Καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή μας ώστε να παραμείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η Κοινωνία».