Η πιο ωραία αντίδραση που διάβασα αυτές τις μέρες είναι αυτή του Αντρέι Βατούτιν, του προέδρου της μπασκετικής ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όταν τον ρώτησαν αν η ομάδα του προσφέρει όντως εννέα εκατομμύρια ευρώ για τριετές συμβόλαιο στον σέντερ του Ολυμπιακού Νίκολα Μιλουτίνοφ. «Φυσικά, η ΤΣΣΚΑ είμαστε. Γιατί όμως μόνο 9 εκατομμύρια ευρώ; Γράψτε 18» απάντησε πικρόχολα ο Βατούνιν και πρόσθεσε ειρωνικά: «Με την οικονομία να διαλύεται και τα νέα να είναι όλο και χειρότερα, υπάρχουν περιορισμοί παντού, αλλά η ΤΣΣΚΑ κατά τα άλλα θα πετάξει πάλι εκατομμύρια στο τραπέζι» είπε. Και ρώτησε τους δημοσιογράφους αν νομίζουν ότι αυτός και οι υπόλοιποι χορηγοί της ΤΣΣΚΑ είναι από άλλο πλανήτη.

Τρόπος

Ο Βατούνιν προσπάθησε κι αυτός να πει με τον τρόπο του ότι αυτό το δίμηνο της παγκόσμιας καραντίνας έχει αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Η Ευρωλίγκα δεν ολοκληρώθηκε και οι διοργανώσεις της FIBA διακόπηκαν για τον Σεπτέμβρη. Τα πρωταθλήματα του μπάσκετ, όπως όλα τα πρωταθλήματα των σπορ που γίνονται σε κλειστά γήπεδα, κατεβάζουν ρολά το ένα μετά το άλλο.

Είναι στον αέρα ακόμα και το ΝΒΑ, μολονότι οι παίκτες έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να αγωνιστούν ακόμα και όλο το καλοκαίρι σε γήπεδα χωρίς θεατές αρκεί να ολοκληρωθεί η σεζόν. Οι ομάδες του μπάσκετ παντού στην Ευρώπη κάνουν υπολογισμούς για το τι πρέπει να συμβεί ώστε να μη χρεοκοπήσουν. Αλλά οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να γράφουν για εκατομμύρια ευρώ, για προτάσεις σε παίκτες, για χρήμα που θα πέσει από τον ουρανό.

Κρίση

Ελπίζω αυτές οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις να μη θολώνουν και την κρίση των παικτών που καλό θα ήταν να καταλάβουν ότι άλλαξαν όλα. Οι παίκτες του μπάσκετ κατά τη γνώμη μου τη νέα σεζόν πρέπει να επιδιώξουν δυο πράγματα. Το πρώτο να βρίσκονται σε ομάδες που έχουν έδρα χώρες που έχουν αποδείξει πως σέβονται την ανθρώπινη ζωή: καλά είναι τα χρήματα των Τούρκων π.χ. αλλά για να διακόψουν φέτος το πρωτάθλημά τους (μολονότι υπήρχαν και άρρωστοι παίκτες) έπρεπε να απειλήσει ο Λάρκιν ότι θα φύγει από τη χώρα την ώρα που ο Καντέρ φώναζε από τις ΗΠΑ ότι ο Ερντογάν είναι ένας τρελός. Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουν τη νέα σεζόν οι παίκτες είναι τις λεπτομέρειες των συμβολαίων που υπογράφουν. Κυρίως γιατί στο μπάσκετ τα μηνιαία συμβόλαια είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.

Δώδεκα

Το ότι δύσκολα ομάδα θα δώσει, όχι τρία, αλλά δυο έστω εκατομμύρια ευρώ στον καλό Μιλουτίνοφ π.χ. είναι δεδομένο. Το θέμα όμως είναι το πώς κι αυτά τα χρήματα ένας παίκτης θα τα εισπράξει: αν του τα προσφέρουν με δώδεκα μηνιαία συμβόλαια δεν βρίσκω την πρόταση γοητευτική: το λέω γιατί στους αμερικάνους παίκτες, πολύ συχνά, οι προτάσεις που γίνονται είναι τέτοιες.

Λουκέτα

Πρέπει τη νέα σεζόν, ειδικά οι μπασκετμπολίστες να προσέξουν να υπογράψουν συμβόλαια με ομάδες που να μπορούν κάπως να τους εγγυηθούν ότι θα πάρουν τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει. Αν στο ποδόσφαιρο η UEFA έκανε τα λουκέτα δύσκολα, στο μπάσκετ δεν ισχύει το ίδιο. Στην Ουκρανία είπαν «αντίο και θα τα ξαναπούμε του χρόνου» ήδη εδώ κι ένα μήνα: οι Αμερικάνοι παίκτες της Ζαλγκίρις π.χ. δεν ξέρω τι θα σώσουν από τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν. Το να κάνεις μια ωραία συμφωνία με μια ομάδα που μπορεί του χρόνου τον χειμώνα να σου πει «αντίο γιατί κλείνουμε» δεν ξέρω πόσο καλό είναι. Ακόμα κι αν σου προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ, αν για αυτά δεν υπάρχουν εγγυήσεις, την όποια συμφωνία κάνεις μόνο καλή δεν μπορείς να τη λες.

Για αυτό για παράδειγμα ο Κώστας Σλούκας είπε στον Βασίλη Σκουντή πρόσφατα μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι η παραμονή του στη Φενέρ θα εξαρτηθεί από την παραμονή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος δεν είναι απλά ένας σπουδαίος προπονητής: είναι κι ο άνθρωπος που μπήκε μπροστά τα Χριστούγεννα για να πάρουν οι παίκτες της Φενέρ τα λεφτά που η τουρκική ομάδα τους χρωστούσε από πέρυσι.

Εσοδα

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα μπορεί να έχουν μικρότερα προβλήματα από πολλές άλλες ομάδες της ίδιας διοργάνωσης – κυρίως γιατί είχαν έτσι κι αλλιώς μικρά (σχετικά…) έσοδα. Από την τηλεόραση έπαιρναν πολύ λίγα και ειδικά ο Ολυμπιακός, τα χρήματα που έβαζε τελευταία στο ταμείο του από διαρκείας εισιτήρια π.χ. είναι ζήτημα να φτάνουν για να πληρώσει το ενοίκιο στο ΣΕΦ. Και οι δυο ομάδες ποντάρουν κυρίως στα χρήματα που βάζουν οι μέτοχοί τους – φυσικά και σε κάποιες χορηγίες.

Αν του χρόνου γίνει μια Ευρωλίγκα χωρίς θεατές (όπως όλα δείχνουν) η δική τους ζημιά θα είναι μικρότερη από αυτή που θα πάθουν η ΤΣΣΚΑ, οι ομάδες της Τουρκίας με τα χιλιάδες εισιτήρια και τα εγγυημένα από την τηλεόραση χρήματα, οι ισπανικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από τα μέλη τους κ.λπ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να περιμένει μεγάλες μεταγραφές και τέτοιες τρέλες: αυτά στο ελληνικό μπάσκετ έχουν τελειώσει χρόνια τώρα. Απλά η πανδημία κάτι μου λέει πως θα χαμηλώσει όσους από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια ήταν απλησίαστοι. Η Μπαρτσελόνα π.χ. μου μοιάζει σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να κρατήσει την 40 εκατ. ευρώ ομάδα που μας παρουσίασε φέτος. Οι μπασκετικές λίγκες γενικά για την ώρα κυρίως προβληματίζονται: στην Ιταλία σκέφτονται να πάνε στη λύση ενός κλειστού πρωταθλήματος με σταθερό τηλεοπτικό χορηγό για τουλάχιστον για μια τριετία. Εδώ ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει είναι το πότε θα βγει ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Γαλατσόποιυλος να μας πει ότι κατά τη γνώμη του έχουμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα. Το οποίο, αν δεν υπάρξει μια πρωτοβουλία από την πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του χρόνου μπορεί να γίνει με τον ΠΑΟΚ, τον Αρη και τον Ολυμπιακό στην Α2…

ΝΒΑ

Στο μεταξύ μιλώντας για το μπάσκετ θυμήθηκα ότι θα αργήσουμε πολύ να ξαναδούμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τη φανέλα της Εθνικής μας. Αν η σεζόν του ΝΒΑ τελειώσει Σεπτέμβρη (ή πιο μετά), η νέα σεζόν θα αρχίσει Δεκέμβριο. Οι ΝΒΑερς δεν θα παίξουν στα προολυμπιακά τουρνουά και όλα δείχνουν ότι θα είναι αδύνατο να πάρουν μέρος και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμείς τον Γιάννη, αλλά και τον Θανάση, τους θέλαμε πρώτα από όλα για το προολυμπιακό τουρνουά που θα γίνει του χρόνου τον Ιούνιο. Αλλά τότε οι Αντετοκούνμπο θα διεκδικούν ένα πρωτάθλημα για τους Μπακς: στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021 δεν βλέπω να προλαβαίνουν να έρθουν ούτε για διακοπές.