Στο λιμάνι της εργατιάς και της περηφάνιας γεννήθηκε πριν από 95 χρόνια ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός της χώρας. Το καμάρι του Πειραιά, ο λαοφιλέστερος ελληνικός σύλλογος, ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.

Στις 10 Μαρτίου του 1925 γράφτηκε ιστορία με την ίδρυση της ομάδας που έμελλε να κυριαρχήσει στα αθλητικά δρώμενα της χώρας και όχι μόνο. Της ομάδας που αγαπήθηκε από εκατομμύρια οπαδούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Σήμερα, 10 Μαρτίου του 2020, ο Ολυμπιακός γιορτάζει τα 95α γενέθλια του και είναι σε θέση να πετυχαίνει σπουδαίες διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Να πορεύεται δυνατός και ανεξάρτητος, με ηγέτη τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος εγγυάται το μέλλον της ομάδας του λιμανιού.

Όχι μόνο της ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά και όλων των τμημάτων του Ερασιτέχνη, που με πρόεδρο τον Μιχάλη Κουντούρη, χαρίζουν μεγάλες επιτυχίες στους οπαδούς των ερυθρόλευκων. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δαπανήσει πολλά εκατ. ευρώ για όλες τις ομάδες του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο. Να πρωταγωνιστούν όλα τα τμήματα της ομάδας του Πειραιά σε Ελλάδα και Ευρώπη, κατακτώντας τίτλους και σπουδαίες διακρίσεις.

Ο Ολυμπιακός γιορτάζει 95 χρόνια ένδοξης ιστορίας με Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο να συνεχίζουν την μεγάλη τους προσφορά στην ομάδα μπάσκετ του συλλόγου. Τα δύο αδέρφια παραμένουν επικεφαλής της ερυθρόλευκης ΚΑΕ και σχεδιάζουν το μέλλον για την ομάδα του λιμανιού, χωρίς να κάνουν υποχωρήσεις στον αγώνα τους.

Ο Ολυμπιακός ενωμένος και δυνατός προχωρά με το βλέμμα στο μέλλον. Χρώμα κόκκινο και λευκό για να συμβολίζουν το πάθος και την αγνότητα. Έμβλημα ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος. Η ριγωτή ερυθρόλευκη θα γίνονταν από την πρώτη μέρα σύμβολο περηφάνιας και δύναμης, μια φανέλα που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας θα ιδρυθεί όπως προαναφέραμε στις 10 Μαρτίου του 1925 και πρέπει να σημειωθεί πως η οικογένεια των Ανδριανόπουλων, μια επιφανής επιχειρηματική οικογένεια του λιμανιού, έχει συνδεθεί με την γέννηση της ιδέας που λέγεται Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.

Τα πέντε αδέρφια που γράψαν θριάμβους σαν παραμύθια. Επίσης μεταξύ των ιδρυτών ξεχώριζαν, ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Μανούσκος, ο ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν. Νότης Καμπέρος, ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Σταύρος Μαραγκουδάκης, ο έμπορος Νίκος Ανδρόνικος, ο αξιωματικός του Στρατού Δημήτριος Σκλιάς, ο δικηγόρος Νικόλαος Ζαχαρίας, ο συμβολαιογράφος Αθανάσιος Μέρμηγκας, ο οικονομολόγος Ιωάννης Κεκκές.

Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς με ανάδοχο τον Νότη Καμπέρο και όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Ένας δρόμος δόξας και περηφάνιας, γεμάτος επιτυχίες και κατακτήσεις τίτλων που καθιερώνει την ομάδα του λιμανιού σε παγκόσμιο επίπεδο για τις επιτυχίες όλων των τμημάτων του συλλόγου.

Γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ο Ολυμπιακός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυαθλητικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχοντας να παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες και κατακτήσεις πολλών τροπαίων. Την ιερή φανέλα των ερυθρόλευκων φόρεσαν παίκτες που έγιναν μύθοι στο διάβα των χρόνων και οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην γιγάντωση του θρύλου.

Γιάννης, Γιώργος, Ντίνος, Βασίλης και Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, Κλειδουχάκης, Λεκκός, Πεζώνης, Γραμματικόπουλος, Βάζος, Χέλμης, Αναματερός, Ρωσσίδης, Κοτρίδης, Δαρίβας, Δρόσος, Θεοδωρίδης, Υφαντής, ο μέγας Μπέμπης και ο γίγαντας Μουράτης έκαναν τον Ολυμπιακό κορυφαία αθλητική δύναμη στην χώρα. Και τόσοι ακόμα που ακολούθησαν γράφοντας «χρυσές» σελίδες δόξας.

Μεγάλη δύναμη του Ολυμπιακού ο κόσμος του, μια λαοθάλασσα ταγμένη στα ιδανικά της ομάδας του λιμανιού. «Ο πύρινος σου κόσμος που δεν λυγά ποτέ». Ο κόσμος που είναι πάντα εκεί για να στηρίξει τους ερυθρόλευκους.

Που είναι εκεί στις χαρές και στις επιτυχίες αλλά και στις δύσκολες περιόδους που έζησε ο σύλλογος. Γιατί ο κόσμος του Ολυμπιακού κράτησε όρθια την ομάδα του, σε εποχές που τα πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολα. Σ’ εποχές που ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο «χείλος του γκρεμού».

Μια ένδοξη ιστορία γραμμένη με αίμα, το αίμα των 21 θυμάτων της τραγωδίας της θύρας 7, στις 8 Φλεβάρη του 1981. Ο Ολυμπιακός δεν ξεχνά ποτά τα νέα παιδιά που ξεψύχησαν στα σκαλοπάτια του Καραϊσκάκη, έχοντας στα χείλη το όνομα του θρύλου. «Αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» φωνάζουν εκατομμύρια οπαδοί των ερυθρόλευκων.

Ο Ολυμπιακός βεβαίως δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος. Είναι και μπροστάρης στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς, με εντολή του ηγέτη του, Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι ερυθρόλευκοι έχουν αναπτύξει πολλές δράσεις για την ενίσχυση των συνανθρώπων μας και είναι πάντα έτοιμοι να συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία.

Είναι και αυτός ένας πολύ σημαντικός ρόλος που έχουν αναπτύξει οι πειραιώτες, καθώς οι ερυθρόλευκοι στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Το in.gr επικοινώνησε με αθλητές του Ολυμπιακού που έχουν οδηγήσει την ομάδα του Πειραιά σε μεγάλες επιτυχίες και κατακτήσεις τίτλων. Στέλνουν τα μηνύματα τους για τα 95α γενέθλια του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου και εύχονται χρόνια πολλά στον θρύλο του ελληνικού αθλητισμού.

Βασίλης Τοροσίδης (ομάδα ποδοσφαίρου)

«Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή καθώς ο Ολυμπιακός, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, γιορτάζει 95 χρόνια θρυλικής ιστορίας. Χρόνια πολλά στην ομάδα μας που συνεχίζει να ονειρεύεται. Χρόνια πολλά στον θρύλο του ελληνικού αθλητισμού και πάντα επιτυχίες. 1925-2020. Ενενήντα πέντε χρόνια ερυθρόλευκης δόξας και συνεχίζουμε».

Γιώργος Πρίντεζης (ομάδα μπάσκετ)

«Χρόνια πολλά στον Ολυμπιακό μας για την συμπλήρωση 95 χρόνων από την ίδρυσή του. Μακάρι να φτάσει τα 1000 και ακόμη παραπάνω! Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι στους αθλητές όλων των τμημάτων του συλλόγου πάνω από όλα υγεία και πολλές πολλές επιτυχίες. Όλοι όσοι υπηρετούμε τον σύλλογο, ο κάθε ένας από το πόστο του,  θα κάνουμε ότι καλύτερο περνά από το χέρι μας για να δώσουμε στον υπέροχο κόσμο του Ολυμπιακού άπειρες χαρές και να τον κάνουμε περήφανο. Χρόνια πολλά Θρύλε!».

Κώστας Στιβαχτής: (ομάδα βόλεϊ)

«Εύχομαι χρόνια πολλά στον Ολυμπιακό, με υγεία σε όλους τους αθλητές τους και σε όσους εργάζονται για αυτό τον σύλλογο. 95 χρόνια τεράστιας ιστορίας και προσφοράς στον ελληνικό αθλητισμό! Χρόνια Πολλά Θρύλε!»

Στέλιος Αργυρόπουλος (ομάδα πόλο)

«Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 95 χρόνια ιστορίας και σε πέντε χρόνια θα γίνει 100! Εύχομαι χρόνια πολλά στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας και εκ των κορυφαίων πολυαθλητικών συλλόγων της Ευρώπης! Να συνεχίσει την κυριαρχία του σε όλα τα σπορ στη χώρα μας αλλά και να διακρίνεται εκτός συνόρων, πράγμα που συμβαίνει με συνέπεια εδώ και χρόνια. Ζήτω ο Ολυμπιακός!»

Κατερίνα Ζακχαίου (ομάδα βόλεϊ)

«Η 10η Μαρτίου είναι ημέρα γιορτής για τον σύλλογο. Χρόνια πολλά στον Ολυμπιακό μας που συμπληρώνει 95χρόνια ένδοξης ιστορίας. Ως αθλητές αυτού του τεράστιου συλλόγου είμαστε υπερήφανοι που αγωνιζόμαστε με τα χρώματά του και ευχόμαστε να συμβάλουμε με τις προσπάθειες μας στις κατακτήσεις τίτλων».

Χριστίνα Τσουκαλά (ομάδα πόλο)

«Χρόνια πολλά στον Ολυμπιακό! Εύχομαι να τα χιλιάσει και να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα! Υγεία και επιτυχίες να έχουν όλα του τμήματα».

Ανδρέας Αραπακόπουλος (ομάδα χάντμπολ)

«Εύχομαι στον Θρύλο χρόνια πολλά! Να συνεχίσει την ιστορία που τον καθιστά τον κορυφαίο σύλλογο στην Ελλάδα και από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Αμέτρητους τίτλους και επιτυχίες! Χρόνια πολλά Ολυμπιακέ μας!»

Πηνελόπη Παυλοπούλου (ομάδα μπάσκετ)

«Εύχομαι στον Ολυμπιακό μας χρόνια πολλά και να τα χιλιάσει! Μόνο επιτυχίες στον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας και εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε να συνεχίσουμε να σηκώνουμε κούπες και να διευρύνουμε κι άλλο το αήττητο σερί μας».