Οι απειλές Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν ανεμπόδιστα να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος απασφάλισε τη βόμβα, που ήδη απειλούσε σοβαρά την κυβέρνηση, κυρίως μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν στα νησιά μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ.

Μάλιστα με τις επιπτώσεις από αυτήν την απόφαση του Σουλτάνου να έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές από το πρωί της Πέμπτης σε ότι αφορά τις αυξημένες ροές προς τα ελληνικά νησιά και τα σύνορα στον Έβρο, η κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι η άμμος που έχει μείνει στην κλεψύδρα είναι ελάχιστη και ο χρόνος μετρά εις βάρος της.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες, ζητώντας από από την Ευρώπη στήριξη και εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εκβιαστικής πολιτικής της Τουρκίας.

Στο εσωτερικό μέτωπο με κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα κρίσιμα σημεία, οι επικοινωνίες και οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Ενδεικτικό ότι νέα έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου αύριο, Σάββατο το πρωί.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για το Σάββατο, στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.