Λίγες μέρες έμειναν μέχρι να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας Ομονοίας και ήδη κάθε μέρα όλοι όσοι περνούν από εκεί βλέπουν και κάτι διαφορετικό.

Τα αποκαλυπτήρια λοιπόν της νέας πλατείας Ομονοίας θα γίνουν εντός Φεβρουαρίου και το μόνο για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι για την επιστροφή του πελώριου αυτού σιντριβανιού, το οποίο οι περισσότεροι θυμούνται από τις παλιές ελληνικές ταινίες.

Μπήκε γκαζόν περιμετρικά του σιντριβανιού

Μάλιστα ένα καινούργιο στοιχείο πριν τα αποκαλυπτήρια φαίνεται πως φανέρωσαν όσοι εργάζονται για την ανάπλαση της εμβληματικής πλατείας, καθώς αυτές τις μέρες προστέθηκε γκαζόν γύρω από το σιντριβάνι στην πλατεία.

View this post on Instagram

#viewofmyofficewindow #perfect #itscoldoutside #february #2020 #athens_city #lovemyjob? #myjobisbetterthanyours

A post shared by Katerina Noytsoy (@noutsoukaterina) on

Όπως φαίνεται και από τα βίντεο και τις φωτογραφίες στα social media, το γκαζόν τοποθετήθηκε περιμετρικά του σιντριβανιού δημιουργώντας ακόμη περισσότερη περιέργεια για το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση της νέας πλατείας Ομονοίας γίνονται με γοργούς ρυθμούς και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή, αν σκεφτεί κανείς πόσο η πλατεία έχει χάσει την αισθητική και την ζωντάνια της εδώ και χρόνια.

Το come back του σιντριβανιού

Σημειώνεται πως αρχικός στόχος της διαπλασης της πλατείας Ομονοίας είναι να επιστρέψει αυτό το τεράστιο σιντριβάνι που παραπέμπει στις δεκαετίες ’60 και ’70 όταν η Ομόνοια δέχθηκε την τελευταία της διαμόρφωση πριν τον ορυμαγδό που προκάλεσαν τα έργα του Μετρό στη δεκαετία του ’90.

 Οι άλλες εκπλήξεις

Τα μόνα στοιχεία που είναι γνωστά, προέρχονται από τις συνοπτικές αναφορές που έκαναν οι υπεύθυνοι των εταιρειών-δωρητών στα σημειώματα που κοινοποίησε η δημοτική αρχή όταν έγινε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31/10/2019.

  • Με βάση λοιπόν όσα ανέφεραν οι χορηγοί, πάνω στην πολύπαθη κεντρική πλατεία θα εγκατασταθεί:
  • Σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρων, 13 πίδακες νερού, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς.
  • Ενας πίδακας που θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων θα βρίσκεται στο κέντρο του σιντριβανιού.
  • Τέσσερις πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 12 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 14 μέτρων.
  • Άλλοι οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 8 μέτρων.
  • Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα

Σε ιστό θα τοποθετηθεί ανεμόμετρο που θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου να μειώνει το ύψος των πιδάκων όταν η ταχύτητα του ανέμου θα ξεπερνά κάποια όρια. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα της διασποράς υδάτων ήταν έντονο όταν υπήρχε το σιντριβάνι παλιότερα αλλά και όταν επιχειρήθηκε να λειτουργήσει το ύψους 15 μέτρων γλυπτό του Ζογγολόπουλου που έμεινε τελικώς ανενεργό.