Πάνε 40-50 χρόνια, εμείς εδώ διασκεδάζαμε με τον Ιζνογκούντ που ήθελε να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» στη Βαγδάτη· κάποια παιδιά όμως, γεννημένα εκεί την εποχή που σε μας μεγαλουργούσαν οι Γκοσινί-Ταμπαρί, ονειρεύονταν στα αλήθεια να γίνουν χαλίφες. Ένα από αυτά απένειμε στον εαυτό του τον μυθικό τίτλο και ηγήθηκε «ιερού πολέμου»  – για να καταλήξει αυτο-τεμαχισμένο πτώμα «χαλίφη» στα υπόγεια του στρατηγείου του,  ενώ ο «αυτοκράτορας» Ντόναλντ Τραμπ, δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, παρακολουθούσε από τις οθόνες του Situation Room του Λευκού Οίκου, την επιθανάτια αγωνία του: «κλαψούριζε, φώναζε, ούρλιαζε», μας είπε.

Πέρα από επιτόπιους άνεργους πολεμιστές, ο δολοφονικός χαλίφης των πιστών και πολιτικός αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ «της Βαγδάτης», στρατολόγησε μερικές χιλιάδες μισθοφόρους αλήτες, περιθωριακούς, τυχοδιώκτες, από όλο τον κόσμο, κυρίως από τα μέρη που συμπαθούσαμε τον καλό χαλίφη Χαρούν αλ Πουσάχ. Πήγαν εκεί για να ικανοποιήσουν «ιερές» επιθυμίες: να αποκεφαλίσουν, να κάψουν, να παλουκώσουν, να βασανίσουν.

Και φυσικά να λαφυραγωγήσουν, να βιάσουν – υπό τις ευλογίες του νέου χαλίφη που έδινε το παράδειγμα έχοντας ως προσωπική σεξουαλική σκλάβα την Kayla Mueller, νεαρή Αμερικανίδα που είχαν απαγάγει οι άνδρες του στο Χαλέπι και τη δολοφόνησαν όταν την βαρέθηκε. Άλλοι μισθοφόροι σκότωναν τυχαίους κατοίκους των μεγαλουπόλεων μας – τυχαίους αλλά όχι αθώους, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη τόσο των ισλαμιστών όσο και των συμπατριωτών μας που είπαν «καλά να πάθουν» για τα θύματα των Δίδυμων Πύργων.

Είδαμε the real thing: τον πόλεμο στην πρωτογενή βαρβαρότητά του, όπως την περιγράφουν παλαιά κείμενα, βαρβαρότητα που νομίζαμε πως την είχαν εξαλείψει οι εθνικοί στρατοί και οι διεθνείς συμβάσεις.

Αλλά και στις νεωτερικές δημοκρατίες μας, όσο και αν οι θεσμοί εξευγενίζουν την υποκειμενική αγριότητα, δεν την εξαφανίζουν – αυτό δείχνουν οι «καλά να πάθουν» ή η παρακολούθηση από τον Ντόναλντ Τραμπ της «επιχείρηση Kayla Mueller», όπως δίκαια ονομάστηκε η εξουδετέρωση του Αμπού Μπακρ.  Ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον είχαν δει και αυτοί από τον νέο Κολοσσαίο την επιχείρηση κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά από ψηλά, με λήψη από drone, μας είχαν πει τότε· τηρήθηκε η πολιτική ορθότητα, δεν είδαν τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να σκοτώνουν τον αρχιδολοφόνο της Αλ Κάιντα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ τα είδε όλα, ως το τέλος, και ήταν ωμός στην περιγραφή του.

Ελπίζω να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα το σχετικό βίντεο, να ευφρανθούμε και εμείς με βία πραγματική, the real thing, και όχι με την πλασματική και νοσηρή «ακατάλληλη για ανηλίκους» του Joker.