Ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία σκοπεύει να παρουσιάσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Όπως είπε η γερμανίδα υπουργός στο Γερμανικό Πρακτορείο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει συμφωνήσει με το σχέδιο και το έχει προτείνει στους Δυτικούς συμμάχους της Γερμανίας. Η Κραμπ-Καρενμπάουερ θα το παρουσιάσει στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Όπως υπενθύμισε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, θα πρέπει το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του προκειμένου να συμμετάσχουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις σε αυτήν την επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει το Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από την περιοχή.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι η επιχείρηση αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά προς το παρόν δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, παρά μόνο περιορισμούς στην πώληση όπλων.

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ είπε ότι η κατάσταση στη Συρία υπονομεύει την ασφάλεια της Γερμανίας και της Ευρώπης, την οποία επέκρινε επειδή έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή.

«Το ερώτημα του πώς μπορεί να μοιάζει αυτή η λύση έγκειται στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο, με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ρωσίας, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης», κατέληξε.