Το παρασκήνιο και το σκληρό παζάρι για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού βρέθηκε στο τραπέζι της εκπομπής One Line Weekend.

Ο Νίκος Αρμένης συζητώντας με τις Στ. Παπαμιχαήλ και Β. Καραβάλτσιου, υπογράμμισε πως υπάρχει αισιοδοξία στο Μαξίμου ότι θα βρεθούν οι απαραίτητες ψήφοι (200) για να περάσει ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε να συνυπολογίζεται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι όλο αυτό γίνεται επειδή οι νέοι ψηφοφόροι που θα κληθούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό για πρώτη φορά, ενδεχομένως να βρίσκονται πολιτικά πιο κοντά στην πολιτική της κυβέρνησης.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα υποστηρίζει ότι η ΝΔ προσβλέπει στην ψήφο των ομογενειακών κοινοτήτων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ που τείνουν να έχουν πιο συντηρητικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα ευνοούσε την κεντροδεξιά.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως και να μην συναινέσει και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ψηφίσουν θετικά, όπως αναμένεται, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, δεν υπάρχουν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται.

Το ΚΚΕ

Έτσι, ευελπιστούν ότι θετικά θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ από την άλλη έχει κάνει μια σαφή τοποθέτηση, χαρακτηρίζοντας αναχρονιστικό το «δίκαιο του αίματος» για την ιθαγένεια και υποστηρίζει ότι πρέπει η επέκταση του δικαιώματος να αφορά ανθρώπους που εξακολουθούν να έχουν ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα, π.χ. με το να φορολογούνται, να υπάρχει περιορισμός στα χρόνια απουσίας από τη χώρα (μέχρι 30) και αποκλείει την επιστολική ψήφο.

Πηγή: onetv.gr