Την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, τη υπογραφείσα συμφωνία Αθηνών – Ουάσινγκτον αλλά και τις τουρκικές ενέργειες στο προσφυγικό και την Ανατολική Μεσόγειο, σχολίασε ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, μιλώντας στην εκπομπή One Direct Weekend.

«Σημαντικό ότι ήρθε ο κ. Πομπέο μετά από μία μικρή περιοδεία στα Βαλκάνια. Υπογράφηκε ένα σημαντικό πρωτόκολλο που είναι η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ. Εκτός από την επέκταση των διευκολύνσεων στη Σούδα, το πιο σημαντικό είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Γιατί υπάρχει ενεργειακή πτυχή εκεί. Κι εμάς μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή» σημείωσε ο κ. Τσαρδανίδης.

Επιπλέον, ο καθηγητής εξήγησε πως με την συμφωνία «δημιουργείται μια ατμόσφαιρα ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στην Ελλάδα» ενώ επεσήμανε πως «δεν τελείωσε ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Συνεχίζεται σε τρία επίπεδα. Στο στρατιωτικό κομμάτι, προσδοκούμε να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα των πλοίων μας αλλά και να μας ενισχύσουν με πλοία».

«Έχει πολυδιάστατο χαρακτήρα η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ» συμπλήρωσε.

Τι είπε για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Για την Τουρκία σημείωσε πως «στο στρατηγικό-επιχειρησιακό επίπεδο έχει την πρωτοβουλία» και πρόσθεσε πως «η Άγκυρα είναι μια σημαντική στρατιωτική δύναμη για τις ΗΠΑ. Και γι’ αυτό δεν κλείνουν διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία».

Σημείωσε πως σε περίπτωση τουρκικών γεωτρήσεων στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο ή σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο να «μην προσδοκάμε να επέμβει ο αμερικανικός στόλος» και τόνισε πως «η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία να τεστάρει τις κόκκινες γραμμές ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλάδας μέσω ενεργειών στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου και φυσικά μέσω του προσφυγικού».

Πηγή: onetv.gr