Η Αστυνομία αποφασίζει να κάνει εκκένωση του Τοσίτσειου, ενός εμβληματικού σχολείου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη εδώ και τρία χρόνια.

Δεν θα μπω στη λογική να πω γιατί είχε καταληφθεί ένα κτίριο που είχε φτιάξει ο Τσίλερ και που θα μπορούσε να είναι μνημείο αρχιτεκτονικής.

Επρεπε να έχει ανακαινιστεί και να δοθεί στο δήμο ή όπου αλλού και να αξιοποιηθεί, για παιδευτικούς σκοπούς, για πολιτιστικούς για οτιδήποτε.

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία αυτά είναι αυτονόητα…

Το πρόβλημα είναι ότι μερικές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες σ’ αυτό το κτίριο. Αν οι φωτογραφίες δεν είναι «στημένες», όπως θα σπεύσουν να πουν κάποιοι, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη ανθρωπιστικό έγκλημα.

Και σίγουρα δεν είναι το μόνο. Υπό κατάληψη κτίρια που μένουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες υπάρχουν και σε άλλα μέρη, χρόνια τώρα.

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Αυτοί οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι καλύτερα να είναι εκεί κι όχι σε οργανωμένες δομές;

Και αν δεν υπάρχουν τέτοιες δομές, μήπως θα έπρεπε να έχουν φτιαχτεί;

Πριν από μερικά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τη ΝΔ για το ελληνικό «Γκουαντάναμο». Ετσι χαρακτήριζε την Αμυγδαλέζα επειδή, όπως υποστήριζαν, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες. Είχε μαζευτεί πολύς κόσμος, χάλασαν και τα αιρ κοντίσιον, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο…

Ηρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει μονοπώλιο στον ανθρωπισμό και την ευαισθησία, και τους άφησε όλους ελεύθερους.

Τι κι αν κοιμόντουσαν στα πάρκα και τα παγκάκια; Τι κι αν κατέλαβαν κτίρια (με τη βοήθεια των «πρόθυμων» ΜΚΟ); Τι κι αν κανείς δεν ήξερε που βρίσκονται, τι τρώνε, αν κρυώνουν ή αν πεινάνε; Πάνω απ’ όλα η εικόνα, να κλείσουν τα «Γκουαντάναμο».

Εδώ και τρία χρόνια, λοιπόν, στο Τοσίτσειο ζούσαν σε άθλια κατάσταση δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Το ίδιο είχε αποκαλυφθεί ότι συνέβαινε και στο κτίριο που εκκενώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στα Εξάρχεια.

Κάποιοι, επομένως, γνώριζαν και γνωρίζουν για τα κατειλημμένα κτίρια.

Γνώριζαν και γνωρίζουν για τις άθλιες συνθήκες.

Γνώριζαν και γνωρίζουν ότι οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι έπρεπε να βρίσκονται σε καλύτερες δομές και να φιλοξενούνται.

Και τι έκαναν; Τι άλλαξε από τους επαγγελματίες του ανθρωπισμού που έχτισαν καριέρες πουλώντας την ευαισθησία τους για τους πρόσφυγες;

Ποιες πρωτοβουλίες πήρε η κυβέρνηση της Αριστεράς ώστε να μην υπάρχουν κτίρια γεμάτα ανθρώπους που ποιος ξέρει πώς ζούσαν και ποιοι τους έδιναν ένα κομμάτι ψωμί;

Φθηνά κόλπα

Ακούσαμε από τη Θεσσαλονίκη τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει τη θεωρία της «μωρομάνας» που πρώτοι οι Παππάς και Τζανακόπουλος έφεραν στο δημόσιο διάλογο.

Δηλαδή πώς η ανάλγητη κυβέρνηση της δεξιάς στην πρώτη επιχείρηση εκκένωσης στα Εξάρχεια, έδιωξε τη μάνα με το παιδί.

Και πώς αυτό ήταν απάνθρωπο και δείχνει τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν έχω καμιά πρόθεση να δικαιολογήσω και την αμηχανία της παρούσας κυβέρνησης η οποία «καθαρίζει» τα Εξάρχεια ξεκινώντας από ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Αλλά είναι τόσο φτηνό και τόσο άθλιο να επιχειρείται σπέκουλα στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών.

Είναι τόσο ποταπό να παίζεις με τις μωρομάνες και να χρησιμοποιείς τις εικόνες τους για να την… πεις στον άλλον.

Που ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση όταν αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν σαν τα ποντίκια;

Τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, και μάλιστα της Αριστεράς, για το προσφυγικό;

Αν θυμόμαστε καλά παρέδωσε μια Μόρια (και πολλές άλλες μικρότερες) όπου αντί να μένουν 3.000 άνθρωποι, έχουν στοιβαχτεί 11.000.

Αν θυμόμαστε καλά είναι σε εξέλιξη έρευνες για το που πήγαν τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν για την ορθή διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Αν θυμόμαστε καλά υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς, πορνεία, απίστευτης έκτασης εγκληματικότητα στα κέντρα φιλοξενίας ή και σε ανεξέλεγκτους χώρους όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Τι παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άραγε στους επόμενους; Και τι θα μπορούσε να έχει κάνει ώστε να έχει δικαίωμα να ομιλεί αυτή τη στιγμή;

Ας αφήσουν λοιπόν όλοι τη σπέκουλα σε βάρος ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και που άγονται και φέρονται. Από την κυβέρνηση, από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τις ΜΚΟ, από τους «αλληλέγγυους», από καθένα που έχει άποψη για το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι με όρους αξιοπρέπειας.

Στην Τουρκία υπάρχουν 3,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες κι εμείς πνιγήκαμε με τους 65.000. Ελεος.

Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται αλήθειες, χρειάζονται πραγματικό ενδιαφέρον. Χρειάζονται λύσεις στην καθημερινότητά τους κι όχι να γίνονται μπαλάκι στα χέρια των πολιτικών και των πολιτικάντηδων.

Κι όσοι πουλάνε ανθρωπιά με την οκά, ας είναι έστω και μια φορά ειλικρινείς. Ας κοιταχτούν μια φορά στον καθρέπτη κι ας αναρωτηθούν πόσο αλληλέγγυοι είναι ή πόσο ψεύτες.